Criză de asistenţi medicali în spitalele gorjene

363

În ultimii ani, numărul asistenţilor medicali din spitale a scăzut tot mai mult. La ora actuală, întregul sistem sanitar se confruntă cu această problemă, iar spitalele gorjene nu fac excepţie. Federaţia Solidaritatea Sanitară, la care este afiliat Sindicatul „Sănătatea” Gorj, a făcut publice date furnizate de Institutul Naţional de Statistică potrivit cărora în ultimii cinci ani spitalele au pierdut circa 20% din asistenţi.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în ultimii 5 ani sectorul sanitar public din România a pierdut 23.000 de asistenţi medicali, adică aproximativ 20% din asistenţii medicali raportat la anul 2007. Aceste cifre arată că procesul migraţiei personalului medical afectează în cea mai mare măsură asistenţii medicali. Potrivit studiilor efectuate în ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, intenţia de migraţie se menţine în continuare la circa 15% din totalul personalului medical. Situaţia sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani. Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj spune că această situaţie se regăseşte şi în spitalele din judeţul nostru. „Datele elaborate de INS sunt în mare parte reflectate şi în sistemul sanitar din judeţul Gorj, toate spitalele funcţionând cu personal medical, auxiliar – medical, personal de deservire şi personal tessa mult sub normativele de personal, ca efect al aplicării OUG 34/2009, care a introdus sistemul de angajare 1 la 7”, precizează Măruţă.

„Nu au fost găsite soluţii”
Potrivit sindicaliştilor, până la această oră nu au fost găsite soluţii pentru rezolvarea problemei privind deficitul de asistenţi medicali din spitale. „Soluţii pentru rezolvarea deficitului de personal nu au fost găsite nici de actuala guvernare întrucât actele normative elaborate acordă dreptul unităţilor sanitare de a angaja un salariat la unul plecat din sistem, ceea ce nu rezolvă uriaşul deficit de personal produs de OUG 34”, mărturiseşte Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.
Această stare de fapt generează situaţii dramatice, ce conduc la supraîncărcarea cu sarcini a personalului şi la depăşirea constantă a programului de lucru, având drept rezultat epuizarea celor rămaşi, dublată de creşterea riscului de erori profesionale. În opinia reprezentanţilor Federaţiei Solidaritatea Sanitară, “situaţia este cu atât mai gravă în condiţiile în care asistenţii medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reformă. Chiar dacă Ministerul Sănătății a acceptat solicitarea noastră de a introduce şi asistenţii medicali în proiectul pilot de salarizare a personalului din sănătate, problema este departe de a-şi găsi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de măsuri pentru stimularea rămânerii în sectorul sanitar public, ale cărui obiective să se regăsească în toate proiectele de legi ale reformei în sănătate, inclusiv în cele aflate în dezbatere publică.”
Sindicatul „Sănătatea” Gorj şi Federaţia Solidaritatea Sanitară, la care este afiliat, vor milita în continuare pentru elaborarea de acte normative care să răspundă celor două obiective esenţiale sistemului sanitar din România: creşterea calităţii actului medical şi creşterea calităţii vieţii profesionale şi sociale a salariaţilor.
Trebuie menţionat că în ultimii cinci ani, sectorul sanitar public autohton a pierdut 780 de medici şi 5.408 salariaţi din categoria personalului auxiliar.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here