Critici de la Băsescu! – “Portocaliii” Graure şi Trotea, baronii economiei româneşti

372

Pag 4Directorii generali ai unităţilor energetice de la Turceni şi Rovinari au fost criticaţi sâmbătă, alături de alţi şefi ai societăţilor şi regiilor de stat, de către şeful statului, Traian Băsescu.

Preşedintele declara, astfel, la Palatul Cotroceni, că nu are nicio ezitare să vorbească public de societăţile şi regiile de stat a căror funcţionare ar trebui să fie optimizată în 2011, precizând că baronii economiei româneşti se regăsesc, în primul rând, în cadrul acestora. “Nu am nicio ciurelezitare să vorbesc public despre câteva din societăţile şi regiile care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi, până la sfârşitul anului, funcţionarea acestora trebuie optimizată. Mă refer la cele două complexuri energetice, Turceni şi Rovinari, la Compania Naţională a Huilei – cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii, de sănătate. Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele, dar sunt câteva pe care am ţinut să le menţionez public. De ce le menţionez public? Pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşterile de personal şi de fonduri de salarii. Ei sunt marii boieri ai economiei româneşti. Baronii economiei româneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat”, a afirmat şeful statului.

Printre cei arătaţi astfel cu degetul de Traian Băsescu s-au aflat atât directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, cât şi directorul general al CE Rovinari,

Stresul FMI

Să nu uităm că şeful SNLO, Daniel Burlan, şi directorul Graure au participat la discuţiile cu FMI iar veştile nu au fost tocmai pozitive.

Şeful a precizat, de altfel, că marea problemă a noului program, convenit cu Fondul Monetar Internaţional(FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială, o reprezintă companiile de stat şi regiile, în contextul în care sectorul privat s-a adaptat măsurilor impuse de criză. “Din discuţiile cu reprezentanţii celor trei instituţii (FMI, BM, CE -n.r.) am înţeles şi se confirmă şi în documentele oficiale că sistemul bancar românesc, deşi are un nivel de 12,7% credite neperformante acordate pe piaţa românească, are o bună capitalizare. Capitalizarea este destul de ridicată şi sistemul bancar, per ansamblu, are o solvabilitate de 14,7%”, a adăugat preşedintele Băsescu.

Anamaria Stoica

●“Băsescu ar putea să se reîntoarcă în timp să şi vadă că în 2007 şi 2008, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Turceni făceau performanţă şi profit. A pus însă în fruntea acestor unităţi, apoi, directori pe care i-a transformat în agenţi electorali, cu scopul evident de a produce voturi pentru PDL. După ce i-a folosit, să nu uităm că directorul Trotea s-a ales la un moment dat cu dosar penal pentru turism electoral, în încercarea de a mâna oamenii la vot, acum nu mai sunt buni, îşi permite să îi critice”-Laurenţiu Ciurel, fost director general CE Rovinari

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here