Crețușca(Filipendula ulmaria) – beneficii și proprietăți

858

Crețușca este o plantă erbacee perenă, meliferă și medicinală, înaltă de 100–120 cm, cu flori albe dispuse în corimb.Este frecvent întâlnită pe marginea apelor curgătoare de la câmpie până la limita superioară a fagului, precum și în fânețele umede și înflorește începând cu luna iunie, până la sfârșitul lui august.În scopuri medicinale se întrebuințează părțile aeriene recoltate în perioada de înflorire. Inflorescența se taie cu foarfeca cu cel mult 1 cm de axul care o susține, iar florile proaspete, prin frecare degajă un miros de salicilat de metil.
Compoziție: flavonoide, gaulterozidă, aldehidă salicică, vanilină, spireină și tanin, heliotropină.
Acțiune: diuretică, antireumatismală, astringentă, tonică, antihidropică.
Indicații terapeutice: stările febrile din infecțiile căilor respiratorii, reumatism, gingivite, stomatite, gastrite, ulcere, diaree.

Administrare
-Uz intern: se prepară infuzie din 1 linguriță plantă mărunțită la o cană cu apă; se beau 3-4 căni cu ceai pe zi.
-Uz extern: se prepară infuzie din 2 linguri plantă mărunțită la 250 ml apă; se face gargară sau se aplică comprese pe zonele afectate.
Contraindicații: alergie la salicilați, sarcină, alăptare.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here