Creţan atacă afacerile sindicale cu iz penal

137

sindicalistiPreşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii (FNM), Constantin Creţan, a făcut mai multe sesizări la şefii principalelor instituţii cu abilităţi de control, la nivel central, prin care anunţa afacerile sindicale derulate, în Gorj, de Marin Condescu.

Liderul de sindicat de la Rovinari menţionează astfel că ar trebui verificat modul de utilizare al fondului constituit din contribuţia administraţiei, în cuantum de 6,5% din fondul de salarii, destinat negocierii şi aplicării contractului colectiv de muncă, în perioada 2005-2009. Creţan susţine că acest fond ar fi constituit ilegal, zeci de miliarde de lei ajungând, anual, în mod oneros, în buzunarele unor şefi de sindicate.

scan0001Sesizarea sindicatului condus de Constantin Creţan, a fost trimisă Administraţiei Prezidenţiale, în speţă preşedintelui ţării Traian Băsescu, Curţii de Conturi, respectiv preşedintelui Nicolae Văcăroiu, Senatului României şi preşedintelui acestuia, Mircea Geoană, Robertei Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, premierului Emil Boc, ministrului Economiei, Adriean Videanu, ministrului Finaţelor, lui Sebastian Vlădescu, ministrului Muncii, lui Mihai Şeitan şi Serviciului Român de Informaţii, mai precis directorului George Cristian Maior. Creţan sesizează astfel că liderul de sindicat Marin Condescu ar face adevărate afaceri cu banii sindicatului, favorizând anumiţi lideri. Menţionăm în acest caz, primele ,,generoase” oferite anumitor lideri de sindicat de acelaşi ,,barosan” Condescu, fapt dezvăluit de cotidianul ,,Gorjeanul”, chiar săptămâna trecută.

Banii aruncaţi

Creţan susţine astfel, în scris, că acest fond este ilegal, dar sume considerabile de bani ar fi distribuite, periodic, în buzunarele unor lideri de sindicat, cheltuiala fiind motivată că ar fi utilizată pentru combustibili, întreţinere, ori achiziţionare de mijloace fixe. O altă cheltuială, ireal justificată, este, potrivit lui Creţan, şi cea privind telefoanele fixe şi mobile scan0002folosite de organizaţiile sindicale. Banii s-au dus, teoretic, şi pe deplasări ale sindicaliştilor, pe salariile liderilor de sindicat, pentru susţinerea unor echipe de fotbal, pentru plata biletelor de odihnă şi tratament.

Lucrările, la control

Creţan cere organelor abilitate să verifice modul cum anumite firme sindicale primesc lucrări prin încredinţare directă, fără licitaţie având strânsă legătură cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia cu Complexul Energetic Rovinari cu Complexul Energetic Turceni, cu SC. MINPREST, ori cu agenţia de turism a FNME.

De asemenea, sindicalistul atenţionează, că o serie din banii alocaţi pentru activităţile menţionate s-ar fi aprobat retroactiv, fapt care ar conduce la ideea că banii ar fi fost folosiţi în alte scopuri, deconturile fiind falsificate ,,Din acest motiv, vă solicităm verificarea documentelor (contracte, facturi, chitanţe sau orice acte justificative pe care liderii de sindicat le-au prezentat la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Rovinari). Facem acest demers, deoarece, considerăm că, este anormal ca banii SNLO şi a CE scan0003Rovinari să ajungă în buzunarele mafiei sindicale”, se arată în documentul Federaţiei Naţionale a Muncii.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here