Creştinul în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului (III) – Săptămâna Sfintelor Pătimiri sau Săptămâna Mare este perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare!

112

În Sfânta și Marea zi de Miercuri, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat puțin înainte de mântuitoarea patimă, de aceea, ziua liturgică începe, după cum aflăm din Triod, marți seara cu Denia, adică Utrenia din Sfânta și Marea Miercuri. În cadrul acestei slujbe a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan capitolul 12, versetele de la 17 la 50. În cadrul aceleași Denii, aflăm și semnificațiile din Sfânta și Marea Miercuri prin lectura Sinaxarului din care aflăm că atunci când Iisus Domnul S-a suit în Ierusalim în casa lui Simon leprosul, o femeie păcătoasă s-a apropiat de El și a turnat pe capul Lui acel mir de mare preț, în valoare de trei sute de dinari. Ucenicii Săi, dar mai ales Iuda, au certat-o cu dojană, însă, Domnul Iisus Hristos i-a luat apărarea femeii păcătoase, ca să nu îndepărteze gândul ei cel bun. Pe urmă Iisus Hristos face pomenire de îngroparea Sa spre a întoarce pe Iuda de la vânzare și a o învrednici pe femeie de marea cinste de a se propovădui pretutindeni, în toată lumea, fapta ei bună.

,,Dacă aude cineva cuvintele mele şi nu le păzeşte, nu Eu îl judec, căci Eu n-am venit să judec lumea, ci, să mântuiesc lumea”!
Femeia aceasta nu este una și aceeași la toți Evangheliștii, căci, după cum ne spune Sfântul Ioan Hrisostom, la cei dintâi trei Evangheliști este vorba de una și aceeași femeie, numită îndeosebi femeia cea păcătoasă, dar, la Evanghelistul Ioan, totuşi, nu este vorba despre această femeie, ci de altă femeie care are o viață curată, Maria, sora lui Lazăr, care, cu șase zile înainte de Paști, pe când Domnul ședea la masă în casa ei din Betania, a întrebuințat mir și l-a turnat pe frumoasele Lui picioare și I le-a șters cu părul capului ei, arătând față de Iisus Hristos un respect nespus de mare, oferindu-I mirul ca lui Dumnezeu. Deoarece, ea știa bine că la jertfe se aducea untdelemn lui Dumnezeu, preoții se sfințeau cu mir, iar Iacov altădată a uns cu untdelemn stâlpul înălțat lui Dumnezeu. Deci, Maria, sora lui Lazăr, I-a adus Domnului acest mir și l-a dăruit Învățătorului ca Lui Dumnezeu, pentru că l-a sculat din morți pe fratele ei. Din pricina aceasta, nici Domnul nu-i făgăduiește vreo răsplată, chiar dacă Iuda Iscarioteanul murmura, din pricina iubirii sale de arginţi! Cealaltă femeie, adică, cea păcătoasă, după cum au istorisit Sfinții Evangheliști Matei și Marcu, a turnat acel mir de preț pe capul lui Iisus cu două zile înainte de Paști, pe când Iisus era tot în Ierusalim și tot pe când stătea la masă, dar în casa lui Simon leprosul. Iar, pe această femeie păcătoasă și ucenicii s-au supărat, pentru că se gândeau bine la dorința lui Iisus Hristos de a face milostenie şi chiar mai mult, acestei femei păcătoase i s-a dat și răsplata de a se duce vestea în toată lumea despre fapta ei cea bună! Sfântul Ioan Teologul, împreună cu Sfântu Ev. Marcu şi cu dumnezeieștii Evangheliști, au arătat și cum era mirul, care era curat și de mare preț, mai ales că prin «curat» se înţelege un lucru nefalsificat și neamestecat. Oricum, acest cuvânt era numele celui mai bun mir, care curge întâi, de aceea, Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu adaugă că femeia, degrabă a spart vasul, care era strâmt la gură, iar, un astfel de vas este numit alabastru, confecţionat din sticlă și este făcut fără toartă, fiind numit în cultura grecească şi amforă. Mirul acela deosebit de preţios era făcut din flori de smirnă, cu scorțișoară bine mirositoare, stânjenel, trestie aromată și din untdelemn. Aşadar, astăzi, în Sfânta și Marea zi de Miercuri se săvârșește Liturghia darurilor înainte sfințite unită cu Vecernia din Sfânta și Marea Marți, în cadrul căreia la «Paremii» se citesc textele din cartea «Ieșirea» capitolul 2, versetele de la 11 la 22 și cartea «Iov» capitolul 2, versetele de la 1 la 10. În fine, în cadrul acestei Sfinte Liturghii se citește pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei, capitolul 26, versetele de la 6 la 16, iar, lecturarea textelor evanghelice este specifică Liturghiilor darurilor înainte sfințite din Săptămâna Patimilor care se săvârșesc în zilele de luni, marți și miercuri unite cu Vecernia zilei următoare.

,,Eu am venit să fiu o Lumină în lume, pentru ca oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric”!
Desigur, şi de acesată dată, vom concluziona într-un dialog minunat cu Domnul nostru Iisus Hristos prin următoarele sublinieri ale proniei divine:
-V.G. Doamne, ce trebuie să înţelegem noi, păcătoşii, în aceste ultime zile ale Săptămânii Sfintelor Tale Pătimiri?
-IISUS HRISTOS: ,,Ştiţi că după două zile vor fi Paştele şi Fiul Omului va fi dat ca să fie răstignit”!
-V.G. Da, Iisuse, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, pentru că atunci când erai în casa lui Simon leprosul, a venit la Tine o femeie păcătoasă cu un vas de alabastru cu mir foarte scump şi a turnat mirul pe capul Tău, cu toate că ucenicilor le-a fost necaz când au văzut lucrul acesta şi au zis: «Ce rost are risipa aceasta? Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor», însă, Tu le-ai răspuns cu dojană:
-IISUS HRISTOS: ,,De ce faceţi supărare femeii? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine! Pentru că pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, dar, pe Mine nu Mă aveţi totdeauna! Dacă a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a făcut acest lucru în vederea pregătirii Mele pentru îngropare!
-V.G. Dar, pe dăruitoarea de mir, mulţi o considerau o femeie păcătoasă!
-IISUS HRISTOS: ,,Adevărat vă spun că, oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune şi ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei”!
-V.G. Doamne, la fel ca femeia cea păcătoasă, noi credem în Tine şi în Învierea Ta!
-IISUS HRISTOS: ,,Cine crede în Mine nu crede în Mine, ci, în Cel ce M-a trimis pe Mine! Şi cine mă vede pe Mine, vede pe Cel ce M-a trimis pe Mine!
-V.G. Mântuitorule, dar, Tu ai venit şi pentru mine, ca şi pentru cei mulţi păcătoşi ca mine din lumea aceasta!
-IISUS HRISTOS: ,,Eu am venit să fiu o Lumină în lume, pentru ca oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric”!
-V.G. Cred că numai Cuvântul Tău de învăţătură este o adevărată «lecţie» de viaţă şi de moralitate pentru cei care vor să Te asculte!
-IISUS HRISTOS: ,,Dacă aude cineva cuvintele mele şi nu le păzeşte, nu Eu îl judec, căci Eu n-am venit să judec lumea, ci, să mântuiesc lumea! Pe cine Mă nesocoteşte şi nu primeşte cuvintele Mele, are cine-l osândi! Cuvântul pe care l-am vestit Eu, acela îl va osândi în ziua de apoi”!
-V.G. În concluzie, pentru Sfânta şi Marea Zi de Miercuri, ce ne poţi sfătui, Doamne Iisuse Hristose, după ce ne-ai spus lucruri minunate din care să putem învăţa?
-IISUS HRISTOS: ,,Căci Eu, n-am vorbit de la Mine Însumi, ci, Tatăl, Care M-a trimis, El Însuşi Mi-a poruncit ce trebuie să spun şi cum trebuie să vorbesc! Şi ştiu că porunca Lui este viaţa veşnică! De aceea, lucrurile pe care le spun, le spun aşa cum Mi le-a spus Tatăl”!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.