Creşterea TVA, cea mai uşoară soluţie pentru a strânge bani la buget

255
Creşterea taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) ar fi cea mai uşoară soluţie pentru sporirea veniturilor la buget, însă o astfel de măsură ar provoca presiuni inflaţioniste pe termen scurt, a declarat ieri Peter de Ruiter, partener la compania de consultanţă financiară şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Dacă autorităţile vor creşte TVA, majorarea nu va fi foarte mare, de 2-3 puncte procentuale, şi nu va afecta poziţia României în clasamentul privind uşurinţa plăţii taxelor. Într-un climat general de business, creşterea acestei taxe va duce la majorarea inflaţiei pe termen scurt. Este una dintre cele mai simple taxe care ar putea fi majorate”, a spus De Ruiter, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile nu doresc deocamdată majorarea acestei taxe. Publicitate
Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, a declarat că menţinerea TVA şi a cotei unice în 2009 a fost un efort pentru statul român, dar majorările taxelor ar fi „o mare greşeală”.
Legi mai puţin ambigue şi personal al Ministerului mai calificat
Cu această ocazie, Ruiter a criticat introducerea impozitului minim, o măsură care a afectat negativ mediul de afaceri din România. „Această măsură a fost bine intenţionată, însă a creat mai multă povară administrativă. Scopul a fost acela de a aduce mai multe venituri la buget, însă nu cred că a avut un impact pozitiv asupra climatului de business sau a colectării taxelor. Nu a meritat efortul”, a mai spus De Ruiter. El recomandă, pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget, simplificarea tuturor cerinţelor administrative, legi mai puţin ambigue şi o îmbunătăţire a calificării personalului din Ministerul Finanţelor şi de la ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here