Creşterea salariilor bugetarilor, promisiune electorală

293

Nicolae PasareLiderii sindicali din judeţul nostru consideră că anunţul preşedintelui de creştere salarială pentru bugetari nu este altceva decât o promisiune electorală. Aceştia nu mai cred în vorbe fără acoperire şi spun că cei 15% nu reprezintă nici revenirea totală la salariile din 2010. Totuşi, bugetarii se bucură dacă vor primi procentul promis.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Traian Băsescu promitea, public, că din luna iunie a acestui an salariile bugetarilor vor creşte cu 15%. Sindicaliştii din sănătate consideră că problema readucerii salariilor bugetarilor la nivelul anterior este un gest de dreptate socială. ce trebuie înfăptuită. Totuşi, procentul real care trebuie recuperat este mai mare de 15%. „Procentul real de recuperat este de 17,1%, nu de 15%, şi reprezintă drepturi absolut cuvenite salariaţilor, iar prin aceste promisiuni, Guvernul nu aduce nici un beneficiu salariaţilor bugetari, ci doar îi pune într-o situaţie de normalitate şi de drept din 2010. Să nu uităm că de atunci sarcinile de serviciu au crescut, iar salariile au scăzut”, a declarat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Liderul SANITAS: „Este campanie electorală pură”

Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj se îndoieşte că salariile bugetarilor vor creşte din această vară. El consideră că declaraţia lui Traian Băsescu nu este altceva decât o promisiune electorală. „Mă îndoiesc că vor creşte salariile. Nici măcar revenirea la salariile din iunie 2010 nu se va face. Eu nu mai cred în promisiuni fără acoperire, făcute de persoana respectivă. Este doar campanie electorală pură. Chiar dacă nu este o mărire salarială, o să luăm acel procent, dacă ni-l vor da”, precizează Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj.

Orice variantă de creştere este de folos

Nicolae Pasăre, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj consideră că orice creştere salarială este de un real folos pentru angajaţii din sistemul de stat. Totuşi, Pasăre aminteşte că inflaţia nu a stat pe loc, fapt pentru care aceste creşteri salariale nu sunt chiar atât de mari, precum par. „La noi orice variantă de creştere a salariilor bugetarilor este de real folos. Am vrea nu să revenim la nivelul dinaintea reducerilor cu 25%, ci la toate drepturile pe care le-am pierdut în timpul crizei, între care şi al 13-lea salariu, sporuri şi aşa mai departe. Inflaţia nu a stat pe loc, preţurile au crescut. Suntem la un nivel foarte scăzut al salariilor. Eu sper totuşi să ne dea măcar cele 15 procente promise şi să revenim la un TVA de 19%; ar fi de bun augur să beneficiem şi de o amnistie fiscală”, explică Nicolae Pasăre, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj. Creşterea salariilor bugetarilor cu 15%, decisă de Coaliţie, ar însemna un efort bugetar de două miliarde de lei. Analiştii economici avertizează că măsura ar putea fi anulată după alegeri.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here