România este presată de Comisia Europeană privind sectorul gazelor naturale, însă aceasta nu înseamnă neapărat că va creşte preţul gazelor, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu, la Topul Industriaşilor. „Avem o presiune extraordinară din partea Comisiei Europene pentru gaze. Aceasta nu înseamnă neapărat că vom creşte preţul la gaze”, a afirmat Videanu.
În luna iunie, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/ a anunţat că va pregăti un calendar pentru renunţarea la preţul reglementat de stat pentru energia electrică şi gazele naturale, în urma anunţului dat de Comisia Europeană referitor la deschiderea procedurii de infringement pentru domeniul energetic din România.
ANRE trebuie să pregătească un calendar pe baza căruia ar putea să anunţe termenul la care va renunţa la preţul reglementat pentru fiecare categorie de consumatori.
CE ar putea să iniţieze procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice, informează Agerpres.
„Există loc de performanţă mai bună în sectorul energiei. Din păcate producătorul de energie nu-şi poate genera singur resurse. Investiţiile de mediu din păcate nu duc la o creştere a randamentelor dar sunt exigente”, a spus Videanu.
De asemenea, acesta a precizat că „26 la sută din producţie este hidro, dar anul acesta o să ajungă undeva la 18,7 la sută. Apoi este energia nucleară, dar cărbunele este dominant. Avem grupuri energetice din anii 70 unde randamentele sunt foarte mici dar pot creşte la peste 50 la sută. Am identificat o resursă: unităţile de atribuire pe Protocolul de la Kyoto. Cea mai mare problemă de pierderi este la nivelul autorităţilor locale”.