Creşte turismul intern, cel extern scade cu 20 %

5

traseu turisticNumărul vacanţelor petrecute de români în străinătate a scăzut cu 20% în primele şase luni, iar turismul intern a avut o uşoară creştere, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ANAT, agenţiile de turism estimând per total, în 2009, un declin al vânzărilor de 20%. “Toate agenţiile se aşteaptă în acest an la o scădere de 20% a vânzărilor. Deja pe turismul de outgoing – excursii în străinătate – procentul real de scădere este în prezent de 20%.

Pentru turismul intern se remarcă o uşoară creştere faţă de 2008, având în vedere că în anii anteriori se prefera mai mult turismul în străinătate. Din acest punct de vedere, criza aduce un beneficiu naţional, iar procentul de 20% este într-adevăr rezonabil, este an de criză şi trebuie să ne aşteptăm la scăderi”, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin. Ea a adăugat că românii aleg, la extern, pachete mai ieftine.”Creşterile pe intern se datorează faptului că până acum unele evenimente nu se organizau – dacă vorbim de Paştele pe litoral, a fost o creştere, un astfel de eveniment nu a mai fost organizat până acum. Mai puţini turişti se gândesc la vacanţe în acest an şi dacă unii dintre noi îşi puteau permite două vacanţe, probabil că îşi vor permite acum una. În mod cert s-ar putea ca cei mai mulţi să aleagă vacanţe în România. Dacă vorbim de turismul de masă şi excursiile cu preţuri medii, în prezent se caută vacanţe mai ieftine”, a spus Martin.

Potrivit preşedintelui ANAT, tarifele hoteliere de pe litoral au scăzut în această perioadă cu 20%, în acelaşi interval al anului trecut crescând cu 15%.
În ceea ce priveşte gradul de ocupare a unităţilor de pe litoral, în weekend-ul trecut rata a fost de 100%, pentru prima oară în acest an. “S-a mers progresiv cu creşterea gradului de ocupare şi sperăm ca şi în weekend-urile viitoare, dar şi în timpul săptămânii, gradul de ocupare să se apropie de 100%. Sunt foarte multe evenimente pe litoral şi sperăm să atragem turiştii cu ajutorul acestora”, a mai afirmat Martin.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here