Cresc veniturile medicilor de familie

139

Picture 031Promisiunea făcută medicilor de familie în privinţa creşterii veniturilor acestora se pare că se va îndeplini. Potrivit unui proiect de ordin privind aprobarea normelor metodologice la Contractul-cadru, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, valoarea punctului per capita ar putea creşte de la 3 la 3,5 lei. Astfel, medicii de familie care au mai mulţi pacienţi pe liste vor avea de câştigat.

Banii medicilor de familie sunt de două feluri, provenind din capitaţie şi din serviciile pe care le realizează. Conform Contractului-cadru repartiţia veniturilor medicilor este de 50% capitaţie şi 50% servicii efectuate. Potrivit unui proiect de ordin privind aprobarea normelor metodologice la Contractul-cadru, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, valoarea punctului per capita ar putea fi majorată la 3,5 lei. „Există o propunere de modificare a Contractului-cadru, prin care valoarea per capita creşte cu 50 de bani, iar punctul la servicii cu 10 bani. Aceasta este o urmare a promisiunilor de creştere a veniturilor medicilor de familie cu 15%”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Astfel, medicii de familie care au mai mulţi pacienţi înscrişi pe listele lor vor câştiga mai bine. „Sunt avantajaţi medicii care au un număr mare de pacienţi pe liste. Numărul optim de pacienţi pe listele unui medic de familie este 1.800, iar numărul maxim nu este stabilit, dar celor care au mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă li se diminuează valoarea per capita”, explică Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Cocină: „Numai aşa puteau creşte veniturile medicilor”

Preşedintele CJAS Gorj spune că numai prin creşterea punctului pe servicii medicale şi prin majorarea capitaţiei se putea realiza creşterea veniturilor medicilor de familie. „Prin creşterea valorii punctului pe servicii medicale şi a capitaţiei cresc veniturile medicilor. Numai aşa puteau creşte veniturile lor”, confirmă Cocină. Totodată, trebuie precizat că medicii de familie primesc bani diferenţiat, în funcţie şi de categoriile de vârstă ale pacienţilor. „Se dau mai multe puncte pentru copiii foarte mici şi pentru pacienţii foarte în vârstă. De altfel, raportările medicilor de familie se fac pe categorii de vârstă”, menţionează Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here