Credinţa, calea izbăvirii

301

foto predo 2Suntem în postul Sfintelor Paşti, iar politicienii – cărora nimeni nu le cere obligativitatea unui post trupesc – nu se sfiesc să păcătuiască prin fapte şi, mai ales, prin vorbe. Unele deşuchiate rău şi extrem de jignitoare. Mult prea departe de adevăr. Spuse, evident, cu rea intenţie.

Dar să-i lăsăm pe politicienii de Dâmboviţa în plata Domnului. S-au comis greşeli şi, din păcate, se vor mai comite în planul politicii externe. A fost vizita preşedintelui Traian Băsescu la Belgrad, nu demultişor, în care l-a bătut pe umăr pe omologul lui sârb. Imediat, s-a văzut cu vlahii, adică cu românii din Valea Timocului. În faţa cărora a jucat teatru, pozând în omul ce-i înţelege şi se bate pentru cauza lor. A trecut vremea, iar noul ministru de Externe Cristian Diaconescu le-a cerut sârbilor să semneze un protocol. Prin care să accepte recunoaşterea poziţiei lor greşite faţă de minoritatea română din Serbia. Ca români, ne-am bucurat pentru poziţia lui fermă. În fond, de poziţia României – membru UE – depindea acceptarea Serbiei ca o viitoare candidată la a deveni membru UE. Numai că, la Bruxelles, unde se programase semnarea protocolului, sârbii întârziau să apară. Au făcut-o, într-un târziu. Lăsăm la o parte că asemenea protocoale, lipsite de consistenţă şi de greutate, le vor permite sârbilor să-şi ducă pe mai departe politica lor naţionalistă şi de deznaţionalizare. Sigur că legături bune cu vecinii este bine să ai. Ca stat. Dar nu legături pierdante. Serbia şi-a văzut sacii-n căruţă, iar vlahii-românii din Voivodina tot fără şcoli în limba română şi biserici acceptate de stat vor rămâne. Poate din aceleaşi pricini, pe vremea prim ministrului Călin Popescu Tăriceanu s-au făcut, la Sibiu, şedinţe comune ale guvernelor României şi Ungariei. De ce? Doar Tăriceanu poate şti. Că doar îşi făcuse a treia căsătorie religioasă într-o biserică de alt rit decât cel ortodox la Budapesta. O şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, utilă credem, s-a desfăşurat la Iaşi, în clădirea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”! Pe lângă Planul integrării europene a Republicii Moldova, semnat de primii miniştri Mihai Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, s-au mai parafat şi alte proiecte şi programe economice de interes comun. Una peste alta nimeni din ţara noastră nu are îndoieli asupra fertilităţii unei asemenea acţiuni. Totuşi, la ieşire, membri celor două guverne au fost huiduiţi. Nu ca persoane, ci ca oameni apropiaţi, într-un fel, preşedintelui Traian Băsescu. O succintă trecere în revistă a benerelor ar fi: „Jos Guvernul securist!”, „Jos Mafia”, „Afară, afară, trădătorii din ţară”, „Vrem anticipate”, „PDL-UDMR, aceeaşi mizerie”, „Cuza domnitor, Băsescu trădător”.

*

Şi totuşi, mai sunt şi oameni care se comportă firesc şi se mai gândesc şi la cele sfinte. La Bucureşti, sâmbătă, s-a desfăşurat o manifestare de suflet intitulată „Lumea ortodoxiei”, desfăşurată în Parcul Grădina Icoanei. Slujba s-a oficiat de către mai mulţi preoţi, iar a doua zi a fost sărbătorită „Duminica Ortodoxiei – Icoana, fereastră spre Dumnezeu”. La slujba de duminică, oficiată de Părintele Paroh al Bisericii Icoanei, Ioan Popescu, au oficiat şi alţi ierarhi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, totul fiind sub binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare, slujba fiind transmisă prin difuzoare şi celor aflaţi în curtea bisericii. Semn că în ţară nu sunt doar mitinguri şi proteste, dar şi profunde manifestări religioase.

P.S. Părintele Paroh al Bisericii din apropierea Parcului Grădina Icoanei, Ioan Popescu, este gorjean. Şi tot domnia sa este ctitorul Mănăstirii de maici „Icoana”, de la noi din Gorj. A doua mănăstire din comuna Crasna, prima fiind mai veche şi situată chiar în Crasna.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here