Creaţii populare minunate, expuse la Târgul meșterilor populari din Târgu-Jiu

798

Peste 15 meşteri populari din cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu au participat la sfârşitul săptămânii trecute la Târgul meșterilor populari gorjeni “Meșuguri din străbuni”, organizat în cadrul proiectului “Vino acasă la Brâncuși”.

Târgul Meşterilor Populari gorjeni “Meșteșuguri din străbuni” şi-a deschis porţile pentru o zi în centrul municipiului Târgu-Jiu. Peste 15 meşteri şi-au expus lucrările în cadrul târgului. Participanţii provin de la secţiile externe al Şcolii de Artă din Târgu-Jiu. “Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, păstrătoare cu cinste a tradițiilor artei noastre Picture 5343populare, vă prezintă producțiile celor 24 de meșteri populari pe care îi avem. (…) Le urez să ducă cu cinste pe mai departe tradițiile noastre gorjenești atât de autentice, atât de frumoase și să pună în mână celor care vin din urmă tot Picture 5356ce a creat mai frumos țăranul român din Gorj, tot ce mâinile dumnealor au preluat de la strămoși și le-au adus către noi”, a declarat vineri directorul Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, Viorel Gârbaciu.

Păpuşi, confecţionate din materiale reciclate
Picture 5349La târg, meşterii au expus operele lucrate în lemn, sticlă, ţesături, pictură de icoane, olărit. “Sunt aproape toate meșteșugurile tradiționale din Gorj, mai lipsesc fierăria și dogăria, din cauza lipsei de spații pentru aceste activități Picture 5357mai productive decât celelalte. Avem țesături tradiționale din două zone distincte ale Gorjului, din zona de deal centru și zona de vest, iar din zona pastorală vin țesăturile în stilul ungurenilor, așa cum le-au preluat prin veacuri cei care au venit prin transhumanță din Mărginimea Sibiului în special. Mai avem cusături tradiționale, iar pentru Picture 5350prima oară avem păpuși confecționate din resturi de costume populare vechi. De asemenea, avem arta lemnului, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane pe piatră și machete tradiționale de biserici, de clădiri de patrimoniu sau de mici căsuțe țărănești”, a mai spus Viorel Gârbaciu.

Promovare prin tinerii pregătiţi la ŞPA Târgu-Jiu
Şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a avut de adresat câteva cuvinte despre importanţa artei şi Picture 5351meşteşugurilor gorjeneşti. “E bine că această activitate este în interiorul unui sistem educativ, deoarece turismul nu înseamnă numai vizită, numai să te simți bine, înseamnă și educație, înseamnă cunoștințe, înseamnă comunicare. Faceți acest lucru dumneavoastră, educație pentru tinerii pe care îi pregătiți la secțiile Școlii Populare de Artă în Picture 5352materie de meșteșuguri. Trebuie și noi, autoritățile, să venim în sprijinul dumneavoastră, să ne prezentăm mult mai bine.  Cea mai importantă resursă de prezentare turistică a județului Gorj este omul. Suntem ospitalieri, iubim oamenii, iar turiștii, când sunt iubiți, vin mai des în Gorj”, a declarat şeful judeţului.
Picture 5354La târg au participat un număr mare de gorjeni, interesaţi de produsele meşterilor populari, unii dintre aceştia dorind să şi achiziţioneze creaţiile autentice.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here