Craiova rămâne centrul fotbalului românesc. Tribut emoţionant pentru Balaci

171

Familia Universităţii Craiova s-a reunit şi duminică pentru a celebra fotbalul, dar mai ales pe unul dintre slujitorii săi cei mai de preţ, marele Ilie Balaci. Memoria fostului optar al Craiovei Maxima a fost cinstită de un stadion neîncăpător la meciul cu FCSB. Suporteri din toată Oltenia au aprins candele și lumânări și le-au depus la altarul improvizat pe esplanada arenei “Ion Oblemenco”. “Ai redefinit fotbalul și ai adus glorie Craiovei și culorilor alb-albastre, azi plângem toți în memoria ta, Minune din poveștile copilăriei noastre…” sau “Balaci, de la 8 la infinit” au fost două dintre mesajele afişate de galeria de la Peluza Nord. În minutul 8 al confruntării, pe terenul de joc au fost aruncate flori, iar nocturna a fost stinsă. Paradoxal, echipa vizitatoare a preluat conducerea pe tabela de joc, după un autogol al lui Renato Kelic. Deşi rezultatul cu bucureştenii avea să fie pe plan secund, indiferent de scor, alb-albaştrii s-au mobilizat în a doua repriză şi au întors soarta meciului. Golurile unei victorii aşteptate de 16 ani împotriva rivalei din Capitală au fost înscrise de Elvir Koljic (`50) după o pasă superbă a lui Cristi Bărbuţi şi Matteo Fedele, “găsit” în afara careului de debutanul Meza Colli (`72). Universitatea a avut chiar şansa unei victorii mai lejere, dar atacantul bosniac nu a reuşit dubla de la punctul cu var, Bălgrădean apărând lovitura de la 11 metri, dictată pentru un henţ la Morais. În urma infracţiunii, FCSB a rămas în 10 oameni.

Mangia: “Balaci a câştigat meciul”
Antrenorul Craiovei, Devis Mangia, a declarat după succesul istoric împotriva trupei bucureştene că s-a sfătuit cu Ilie Balaci înainte de meci. Italianul a fost mulţumit că jucătorii i-au cinstit cum se cuvine memoria legendei Craiovei Maxima, şi a subliniat importanţa victoriei pentru moralul echipei sale. “Sunt sigur că el a câştigat meciul azi. A fost cu noi joi seara, am vorbit despre fotbal, despre acest meci. Aşa e viaţa. Cel mai important e că am înţeles că putem juca împotriva acestei echipe, e cel mai important lucru pentru noi din sezon. Sper că, după acest meci, Craiova va avea mentalitate şi atitudine foarte bune”, a spus “principalul” trupei din Bănie.

Mitriţă: “Golul din minutul 8 a fost un semn”
Alex Mitriţă şi Elvir Koljic au vorbit despre ce a însemnat seara de duminică pentru fotbalul craiovean, dar şi despre “semnele” primite de la “prinţul din Bănie”. Jucătorii au celebrat victoria minute bune cu galeria de la Peluza Nord, fluturând steaguri cu Ilie Balaci şi purtând tricouri omagiale. “M-am întâlnit cu domnul Balaci la masă, am avut o petrecere. Mi-a spus că el se distra pe teren când juca şi eu să fac la fel, iar aceste cuvinte vor rămâne toată viaţa în inima mea. Vă spun sincer că după ce am văzut că am primit gol în minutul 8 am zis că e un semn de la domnul Balaci. Am zis că în seara asta nu trebuie să pierdem. Am intrat cu caracter şi am fost uniţi. Craiova este o echipă care se va bate tot timpul la campionat. Suntem la 3 puncte de CFR şi sperăm să câştigăm şi cu Astra. În meci sunt nervi, e normal să te enervezi. Nu am nimic cu galeria. Pentru mine sunt cei mai frumoşi fani din ţară. S-a umplut stadionul să cântăm pentru Craiova şi pentru domnul Balaci”, a spus Mitriţă. “A fost foarte greu când ne-a spus antrenorul că a murit Ilie Balaci. Ştiu ca este unul dintre cei mai buni fotbalişti din România. Victoria aceasta este pentru el. A fost un meci foarte greu. Ştiam dinainte că FCSB este o echipă foarte bună. Nu am intrat foarte bine în prima repriză, dar în a doua repriză am jucat bine şi am meritat să câştigăm meciul. Ştiam că Universitatea nu a mai câştigat de 16 ani cu FCSB şi mă bucur că s-a terminat perioada aceasta”, a spus atacantul Koljic. Ilie Balaci va fi înmormântat marţi, 23 octombrie, la Cimitirul Sineasca din Craiova.
Universitatea Craiova – FCSB 2-1 (0-1)
Au marcat: Elvir Koljic (’50), Matteo Fedele (’72) / Renato Kelic (’8 – autogol).
Craiova: Pigliacelli – Martic, Donkor, Kelic – Bărbuț (’65, Meza Colli), Mateiu, Fedele, Bancu – Mihăilă (’85, Burlacu), Koljic, Mitriță (’90+4, Ferreira). Antrenor: Devis Mangia.
FCSB: Bălgrădean – Benzar, Planic, Filip, Morais – O. Popescu (’60, Teixeira), Nedelcu – Man, Tănase (’46, Moruțan), Coman (’76, Rusescu) – Gnohere. Antrenor: Nicolae Dică.
Cartonașe galbene: Mateiu ’44, Fedele ’45+3, Martic ’90+4 / F. Tănase ’31, Nedelcu ’45+3, Benzar ’90+2.
Cartonaş roşu: Junior Morais ’86.
Au arbitrat: Marcel Bîrsan – Mircea Mihail Grigoriu, Marius Nicoară; Iulian Dima.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here