Cozonacii, la control! Neregulile depistate de Protecția Consumatorului

1090

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă, în această perioadă, supravegherea pieței, în contextul intesificării comercializării produselor preferate de români, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.

Astfel, la nivelul întregii țări, a început, pe 14 aprilie, verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc).

Au fost întreprinse, 90 de acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei.

Dintre cele mai importante nereguli, menționăm:
– Comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă
– Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită
– Folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat
– Utilizarea unor cântare neverificate metrologic
– Comercializarea unor produse de cofetărie  fără elemente de informare-caracterizare
– Comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate
– Depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse
– Depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite)
– Utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
– Folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate
– Lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă
– Deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului
– Comercializarea unor produse cu stare termică schimbată
– Nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine
– Prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri
– Existența pavimentului deteriorat
– Nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător
– Existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi)
– Lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.