Cozma vrea audienţă la Putin

110

Ultima mineriadă de care România a avut parte, cea de la Stoeneşti din 1999, a fost comemorată la sfârşitul săptămânii trecute în mod separat de către liderii minerilor implicaţi în acele evenimente.

Constantin Creţan şi apropiaţii săi au mers la Stoeneşti sâmbătă, unde au depus şi coroane de flori, gest pe care l-a făcut ieri şi fostul său partener Miron Cozma. Cel din urmă vrea să afle însă adevărul despre ultimele mineriade ale secolului trecut şi spune că are de gând să ajungă în audienţă tocmai la preşedintele rus Vladimir Putin pentru a clarifica aspecte întunecate de acum 14 ani. Ca să ajungă la Putin fostul lider din Valea Jiului vrea să treacă pe la Ambasada Rusiei la Bucureşti, ambasada fiind menţionată în rechizitoriul întocmit de procurorul general Dan Voinea, cel în baza căruia Cozma a şi făcut puşcărie, la fel ca şi Creţan.
În documentul respectiv se menţionează că oficiali ai ambasadei ar fi fost implicaţi în 1999 în mineriade, mai ales în cea de la Costeşti, iar Cozma spune că pe el nu l-a ajutat nimeni, ci doar minerii pentru ale căror drepturi lupta. „Nici voi la ziare cred că nu aţi putut să scrieţi asemenea speculaţii, că astea sunt informaţiile de acolo, cum că au venit cei de la Ambasada Rusiei să mă ajute pe mine să trec de barajele de jandarmi. Se dă în rechizitoriu şi un numărul de Corp Diplomatic al unei maşini, şi vreau să văd ce spun cei de la Ambasadă. Trebuie să ajung la preşedintele Putin pentru că trebuie să aibă un cuvânt de spus în toată povestea asta. Nu poţi să implici o ţară străină în problemele respective şi să nu lămureşti lucrurile pe deplin”, spune Cozma, care anunţă că mai are de gând să ceară deshumarea minerilor despre care se spune că au murit şi au fost îngropaţi la Stoeneşti şi la mormântul cărora sunt depuse acum coroanele de flori.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here