Cozma, suspect în dosarul mineriadei din iunie 1990

423

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, are și el calitatea de suspect în dosarul mineriadei din iunie 1990, dosar în care fostul președinte Ion Iliescu, dar și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, alături de alte persoane, au fost puși deja sub urmărire penală și acuzați de infracțiuni contra umanității. Cozma a fost audiat, ieri, la Parchetul General, el povestindu-le anchetatorilor că nu s-a dus de bună voie în Piața Universității, ci că a fost urcat cu forța în ultimul tren care aducea ortaci spre Capitală în urmă cu 25 de ani, cei care l-au urcat forțat fiind cei din “gașca securistă a lui Nicolae Cămărășescu”, un fost ofițer de Securitate, activ și în SRI după Revoluție.

În trenurile respective s-au aflat și ortaci din Gorj, deocamdată nefiind clar dacă doar Cozma este audiat de procurori în dosarul Mineriadei sau și alți lideri ai minerilor din zona Motru vor fi chemați să dea declarații. Pentru Cozma o mare satisfacție o reprezintă punerea sub acuzare a lui Iliescu, fostul președinte fiind cel care le-a mulțumit minerilor pentru implicarea în restabilirea ordinii în Capitală în 1990. Acum fostul lider din Valea Jiului spune că nu minerii au făcut ordine și au lovit civilii, ci reprezentanții unor instituții ale statului, coordonate de guvernanții de la acea vreme. “Nu trebuie să mă credeţi pe mine, dar vă spun un lucru, cine sunt inculpaţii în dosar: Armata, Internele şi serviciile. Iată minerii care au făcut ce au făcut! Minerii, adică Armata, minerii care l-au bătut pe Marian Munteanu şi au deschis la Universitate şi la Arhitectură, adică serviciile, Măgureanu şi Miliţia, care i-au împuşcat pe ăia în Piaţa Universităţii şi i-au bătut cu bestialitate şi i-au dus pe la tot felul de aresturi”, a declarat Cozma.
Ieri, Parchetul General a solicitat și aviz de la Președinție pentru urmărirea unor înalți foști demnitari din structurile de conducere pe care statul român le avea acum 25 de ani, cap de listă fiind fostul premier Petre Roman, cel care în septembrie 1991 și-a și pierdut funcția în urma unei noi mineriade. “În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Stănculescu Victor Atanase şi Voiculescu Gelu Voican, sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, în perioada în care aceştia aveau calitatea de miniştri”, a anunţat, ieri, Parchetul General printr-un comunicat de presă, cel mai probabil săptămâna viitoare președintele Klaus Iohannis urmând să dea un răspuns la solicitările procurorilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here