Cozma, lider sindical în Gorj!

336

Poate părea greu de crezut, dar fostul lider sindical din Valea Jiului, faimos pentru mineriadele de acum două decenii, vrea să revină în mișcarea sindicală prin reprezentarea ortacilor din Gorj care cred în puterea lui de negociere. Miron Cozma a venit în județul lui Marin Condescu pentru a-i “sufla” minerii din sindicate și, culmea, cel din urmă nu se supără, spunând că peste tot concurența este binevenită.

De la sfârșitul săptămânii trecute, Miron Cozma este cazat în Târgu Jiu și are întâlniri cu minerii din diferite zone ale Gorjului, ieri fiind prezent la Rovinari, unde a început să strângă adeziuni de la muncitorii care vor și alt fel de lideri decât cei pe care i-au avut până acum. Fostul sindicalist din Valea Jiului spune că oamenii simpli au fost cei care l-au solicitat pentru a veni în mijlocul lor pentru a salva ce se mai poate. “E o nebunie la ce se întâmplă aici, pentru că oamenii m-au primit foarte bine. Oamenii s-au săturat de Condescu, de trădători ca Rușeț, care a ajuns și mare senator prin voturile primite de la mineri. M-au chemat inclusiv liderii ca să vin și să salvez ce se mai poate salva și am fost primit cu mare bucurie. Eu le-am spus minerilor de aici că nu am nevoie de ei, că i-am mai ajutat pe unii și am ajuns la pușcărie pentru că le-am apărat drepturile și pe ei nu i-a mai interesat deloc, dar acum îi văd pe cei de aici că au nevoie de mine și de asta am venit”, a declarat Cozma.
Venirea acestuia în Gorj are loc la scurt timp după ce sindicatele din Valea Jiului, cele în care inclusiv fratele sau Tiberiu este vicepreședinte, s-au afiliat la Federația Națională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Acum liderul FNME spune că nu are motive să fie îngrijorat de reintrarea lui Cozma în mișcarea sindicală, întrucât amândoi sunt co-președinți la Convenția Minieră Sfânta Varvara încă din 1994 și, ca urmare, fostul lider din Valea Jiului poate reprezenta interesele minerilor. “Nu e nicio concurență, de unde și până unde? Oamenii sunt cei care vor alege și așa e cel mai bine. Mie mi se pare chiar un lucru bun dacă vrea să revină în mișcarea sindicală”, spune Condescu. Pe vremuri cei doi lideri erau ca frații, dar după o grevă a sindicatelor lui Condescu din iunie 1994 apele s-au separat între aceștia, iar mineriadele din 1999 și condamnările ulterioare de care Cozma a avut parte au făcut ca, până acum, relațiile dintre aceștia să fie “înghețate”.
Acum, odată cu apropierea primăverii dezghețul pare să fie iminent, iar consecințele sunt nebănuite, mai ales că Miron Cozma are și planuri de a candida la Președinția României. Spune că la europarlamentare nu se riscă, partidul său, înființat la Târgu Jiu în urmă cu câțiva ani, neavând șanse să strângă voturile necesare pentru a obține mandatele pentru care în curând va fi bătălie mare.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here