În ciuda recomandărilor Guvernului și, implicit, a structurilor MAI, târgujienii au fost puși pe petrecere în weeekend-ul care tocmai s-a încheiat. Așa se face că sâmbătă, când temperaturile de afară au depășit lejer 20 de grade Celsius, o parte dintre locuitorii municipiului Târgu-Jiu au uitat de noul coronavirus care zilnic aduce zeci de infectări la nivelul țării, și au încins grătarele.
Acțiunea nu a fost una trecută cu vederea de către agenții Poliției Locale Târgu-Jiu care au ajuns rapid în mijlocul petrecăreților tăindu-le pofta de picnic. Nu doar că agenții de la Locală le-au ,,spart” petrecerea unor târgujieni, ci patru dintre ignoranți s-au ales chiar cu sancțiuni, deoarece consumau alcool în locuri publice.
,,Stimați târgujieni, vă rugăm insistent să respectați toate recomandările autorităților competente, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Am constatat astăzi (n.r. sâmbătă) că anumiți cetățeni, profitând de vremea frumoasă de afară, au ales să ignore anumite recomandări, întâlnindu-se în grupuri, în parcuri sau cartiere din Târgu-Jiu. Polițiștii locali au purtat discuții cu aceștia, reamintindu-le necesitatea evitării întâlnirilor prelungite de grup, fără a respecta distanța fizică recomandată, de cel puțin 1 metru. Mai mult, anumite persoane au organizat activități de picnic, în fața blocurilor de locuințe, consumând inclusiv băuturi alcoolice. Patru bărbați au fost sancționați contravențional pentru consum de alcool în locuri publice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991. Stați în casă pe cât de mult posibil și nu ieșiți afară decât dacă este necesar! Doar împreună vom reuși!”, au transmis reprezentanții Poliției Locale a Municipiului Târgu-Jiu.
Polițiștii locali, în subordinea MAI
Ordinul pentru operaționalizarea conducerii Poliției Locale de MAI a fost publicat, vineri seara, în Monitorul Oficial. Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat, joi, că a cerut MAI, mai ales după preluarea Poliției Locale, să ia măsuri energice pentru respectarea carantinei și izolării la domiciliu, inclusiv cu echipe mobile care să verifice la fața locului, cu primăriile. Ordinul a fost necesar pentru aplicarea măsurilor din competența MAI, prin includerea Poliției Locale în ansamblul misiunilor specifice desfășurate de către structurile ministerului, în contextul răspândirii noii forme de Coronavirus SARS-COV-2 și în temeiul decretului prin care a fost instaurată starea de urgență pentru 30 de zile de către Klaus Iohannis, președintele României.
„Pe durata stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020, Poliția Română conduce operațional, prin inspectoratele de poliție județene / Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Poliția locală care funcționează în raza de competență a acestora”, stabilește articolul 1 al ordinului. Totuși, resursele necesare desfășurării activității Poliției Locale sunt asigurate, în continuare, de către unitățile administrativ-teritoriale din care fac parte. „Șefii Poliției Locale au obligația de a comunica, de îndată și ulterior, în dinamică, șefilor inspectoratelor de poliție județene / Direcției Generale de Poliție a Municipiului București situația sediilor, a resurselor umane, a bazelor de date, a echipamentelor și mijloacelor din dotare, potrivit grilei de raportare și altor criterii / cerințe stabilite de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române”, mai stipulează actul normativ. Șeful Poliției Române va putea emite dispoziții cu privire la stabilirea modalității de angrenare a Poliției Locale în cadrul activităților realizate de unitățile de poliție, a responsabilităților și a modului de acțiune al acesteia.
Izabella Molnar