Cotituri pe drumuri politice

551

bunila (1)În această vară, se intră în linie dreaptă pe cărările politicii locale, acolo unde se stabilesc cu exactitate câştigătorii politicii naţionale. La alegerile din vara anului 2012 ne vom întâlni cu o situaţie paradoxală, cel puţin din punct de vedere al alianţelor anunţate deja.

Majoritatea localităţilor din judeţul Gorj, care totalizează circa 65% din potenţialul de vot, aparţin mediului rural, acolo unde băbuţele şi moşneguţii mai aşteaptă încă la porţi scrisorile de la copiii plecaţi prin colţurile lumii şi ale marilor oraşe din ţară, să facă rost de banii necesari traiului zilnic. Aceste personaje aproape apocaliptice n-au citit ziarele pentru că nu au bani să le cumpere şi nici poştaşi să le aducă, chiar dacă unii se încăpăţânează să-şi facă abonamente, măcar la presa locală, pentru că cea naţională s-a umplut de fotografii uşor pornografice şi de ştiri mondene care pentru ei nu sunt deloc interesante. Acestei populaţii i se vor adresa candidaţii în vara care vine, cerându-i votul ca să poată accede la conducerea comunităţii. Fin cunoscător al terapiei de şoc din alegeri, pe baza căreia şi-a însuşit 3 mandate consecutive, Traian Băsescu le-a vorbit activiştilor portocalii despre necesitatea alegerilor adjudecate din primul tur, lege care s-a şi adoptat. Preşedintele ştie că nu există candidat pentru fotoliul de primar care să nu facă o serbare câmpenească sau un tip de ştafetă cu daruri pentru potenţialii alegători. Cumpărarea voturilor a fost şi rămâne o activitate subtilă, ignorată de cei care se cred stăpâni pe situaţie şi utilizată, e adevărat cu riscuri, de cei care îşi doresc puterea. Organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor ar fi catastrofală pentru cei care încearcă să-şi cumpere mandatul şi în mod paradoxal, datorită contraperformanţelor Guvernului, în situaţia aceasta se află candidaţii PDL. Ei ar putea să aibă câştig de cauză pentru că au echipe motivate pentru campanie. Motivarea echipelor nu mai este una foarte simplă pentru că activiştii care le compun au de ales între munca pe bani şi activitatea benevolă, de suflet, pe care vor miza ca de obicei liberalii şi social-democraţii. Alegerile sunt până la urmă o afacere pentru că pe câştigători nu-i judecă nimeni iar cei care pierd suportă toate consecinţele, inclusiv prigoana mascată. Dacă la nivel judeţean acest fenomen este mai puţin vizibil, concretizându-se în pierderea unor posturi de conducere pe la Deconcentrate, în plan local efectul este atât de puternic încât poate conduce la dispariţia susţinătorilor politici. Aceasta pentru că susţinerea de suflet este foarte puternică pe intervale scurte de timp şi extrem de labilă pe întreg parcursul unui mandat. De aceea, în cele 10 luni care au mai rămas, este de aşteptat ca USL să convoace şedinţe cu activiştii cărora să le transmită mesaje de îmbărbătare în timp ce PDL îşi va chema mai rar mercenarii, ştiind că tot ei vor avea căutare întrucât cine plăteşte beneficiază întotdeauna de ajutor.

NOTĂ: Dragostea politică oferă certificat de credibilitate pentru 4 ani, că aşa-i la noi. În acelaşi timp, cei care obţin victoria n-au numai avantaje morale.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here