Corupţie la „Doi şi-un sfertul” gorjean

158

curtea de conturi dna (4)Un ofiţer al Serviciului de Informaţii şi Protecţiei Internă (S.I.P.I.) Gorj a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, după ce împotriva acestuia au fost instrumentate nu mai puţin de cinci acuzaţii de luare de mită şi alte patru de trafic de influenţă.

SIPI este fosta unitate „Doi şi-un sfert”, respectiv UM 0215, cea care stă cu ochii pe poliţişti şi veghează la buna respectare a legilor de către aceştia. Oprea Caţaron nu a procedat însă tocmai aşa cum ar fi trebuit, procurorii din cadrul Biroului Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie instrumentând la adresa sa un dosar penal care cu siguranţă va aduce şi dezvăluiri interesante pentru opinia publică. Acuzaţiile aduse lui Caţaron sunt grave, mai ales că unele dintre faptele acestuia au legătură cu şefii Poliţiei Judeţene din perioada 2002-2009.

Anchetatorii DNA susţin că inculpatul s-a folosit de calitatea sa de ofiţer al SIPI „pentru a obţine sume de bani sau bunuri fie pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, fie pentru a interveni pe lângă conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj pentru ca mai mulţi agenţi de poliţie, denunţători în cauză, să nu fie expuşi unor sancţiuni penale sau disciplinare ori să fie transferaţi de la o subunitate la alta în cadrul I.P.J. Gorj. Caţaron Oprea a pretins bani şi bunuri de la agenţii de poliţie respectivi, despre care avea cunoştinţă că au probleme pe linie profesională sau care fuseseră sancţionaţi disciplinar”, arată procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.

Sumele şi bunurile solicitate şi primite de către ofiţerul SIPI sunt prezentate sumar în comunicatul DNA, informaţiile de aici fiind însă suficiente pentru a afla „preţul” blocării unor anchete în interiorul IPJ Gorj în anii trecuţi. „Astfel, inculpatul Caţaron Oprea a pretins de la un agent de poliţie, cu titlu de mită, suma de 2.000 euro pentru a nu sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la unele fapte de natură penale despre care avea cunoştinţă. De asemenea, inculpatul a mai primit de la alt agent de poliţie suma de 600 lei şi bunuri în valoare de 2.700 lei pentru a-i asigura protecţia şi pentru a nu fi sancţionat disciplinar. În acelaşi scop, a mai pretins de la doi agenţi, cu titlu de împrumut, sumele de 300 euro şi 20.000 – 25.000 lei, refuzând ulterior restituirea banilor.

În plus, Caţaron Oprea, în calitatea sa de ofiţer de informaţii, a primit cu titlu de „împrumut” de la alţi trei agenţi de poliţie, sumele totale de 3.150 lei, 1.000 euro şi produse alimentare în valoare de 440 lei pentru a-i proteja şi pentru a interveni pe lângă ofiţeri din conducerea I.P.J. Gorj în scopul sprijinirii acestora în activitatea profesională şi al transferării de la o unitate de poliţie la alta, în cadrul aceluiaşi inspectorat”, menţionează DNA în comunicatul de presă.

Anchetatorii au instituit sechestru pe un autoturism care îi aparţine inculpatului, dosarul urmând să fie judecat la Tribunalul Gorj pe parcursul anului viitor.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here