Corupţia (anti)coruptului Băsescu!

278

foto predo 2Un oarecare om de afaceri olandez, Tim şi nu mai ştiu cum, cu vilă pe la Câmpina şi firme inclusiv în Covasna, îl ştia pe Întâiul Bărbat din capul statului, de pe la Anver. Făcuseră chefuri, jucaseră pe mese, dacă e să-l credem, iar notele de plată ar fi fost cică, decontate pe la NAVROM.

Vorbe, de clacă. Şi dac-o fi vreo brumă de adevăr? Şi tot olandezul, de faţă cu un alt olandez care începuse să rupă binişor româneşte, Adrian Kone, a cărui carte de vizită o mai am, ne zicea de la obraz că: ”Aşa vă trebuie. Nu voi l-aţi votat?” Mai răspunde ceva. Şi chestia se-ntâmpla prin ianuarie 2005, în biroul amicului E.A., care-i şi luase un amplu interviu aceluia care urma să se creadă Zeus! Interviul apăruse în Revista Transportatorilor (români), sau cam aşa ceva. În campania prezidenţială, din 2004, ce începuse cu lozinca ori sloganul: „Să trăiţi bine!” s-a mai spus că insul va lichida Corupţia în România! Măi, să vezi! Cred că a prins la prostime chestia asta. De fraudări ale alegerilor nu mai are rost să vorbim. Învinsul, premierului în funcţie şi preşedinte al PSD, la acea vreme, Adrian Năstase ştie de ce. Pătimeşte, probabil degeaba, şi acum! Şi aşa de tare a luptat în contra Corupţiei că ăia de pe timpul social-democraţilor păleşte. A dus-o, pe Doamna Corupţie, cum ar veni, chiar „pe cele mai înalte culmi”, ca să folosim limbajul de lemn. Pe care-l mai folosea, uneori, şi Purtătorul lui de cuvânt, Consilierul prezidenţial proaspăt demisionat, Valeriu Turcan. Cel care s-a retras, bănuim, din bun simţ, ori o fi simţit el cumva vreo iminentă schimbare. Că doar asta cer protestatarii din străzile patriei, dar şi românii din străinătate: „Jos Băsescu!” Şi o susţin chiar mai abitir decât Opoziţia. Că nu USL l-a dat jos pe Theodor Bakonski şi nici pe mieluşelul aghiotant Emil Boc din fruntea Guvernului PreşBăsescu-Boc! Ci strada! Şi acum, să luăm câteva cifre din Eurobarometrul EUROSTAT, ăl mai recent. Unde se spune, aşa ca să ştie toată Coana Evropă, cam cum se stă cu (anti)corupţia preşedintelui-jucător Traian Băsescu. „Doar 96% dintre români cred că în ţara lor(dac-o mai fi a lor!) corupţia este o problemă majoră!” Adică numai 4% au spus Nu la întrebarea dacă sunt „total de acord”. Ce-o însemna chestiunea asta? Să fie numai vreo 4% care mai cred în promisiunile Băsescului? Cine ştie! Dacă la nivel de trai suntem în coada cozii, iată că la corupţie nu suntem primii. Abia pe cinci! Ne depăşesc Grecia(98%), Portugalia şi Cipru(97%), împărţind locurile 4-5 cu Ungaria(tot 98%). Poate de aici şi marea prietenie, pe bază de palincuţă, Johny Walker şi niţel Balvanyos dintre „popularii” Traian Băsescu şi Viktor Orban. Tot Eurostat-ul mai grăieşte că „Românii(78%), alături de greci(80%) şi de bulgari(75%) sunt printre cetăţenii care cred că în ţara lor(repet, dac-o mai fi a lor?!”) este mai răspândită comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene. Comentariile sunt de prisos!

Ion Predoşanu

P.S. Despre vila europarlamentarei Elena Băsescu, de la Paris, care-ar fi costat 900 de milioane de euro nu mai are rost să discutăm (I.P.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here