Coronavirus în România: Cei care mint în declarația dată la intrarea în România riscă închisoarea

1504

Persoanele care intră în România sunt obligate să completeze o declarație în care să spună dacă au fost în zone afectate de coronavirus, dacă au intrat în contact cu cei infectați cu COVID-19, dacă au fost spitalizate în ultimele săptămâni și dacă au febră și tușesc. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Gorj avertizează că toți cei care mint în aceste formulare riscă închisoarea.
,,Completarea declarației cu date eronate intră sub incidența legii, conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal, astfel: articolul 326 din Codul Penal – Falsul în declarații-declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Articolul 352 din Codul Penal – Zădărnicirea combaterii bolilor:
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here