„Copilul are dreptul la libertatea de exprimare; acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi și de a difuza informații și idei de orice natură, indiferent de frontiere, sub formă orală, scrisă, tipărită sau artistică ori prin orice alte mijloace, la alegerea copilului.” Conventia cu privire la drepturile copilului Art. 13.
Când am dat peste acest articol din Convenție, am găsit foarte remarcabil faptul că arta este menționată aici în mod expres.
Deși la conceptia proiectului “Arte mici” nu s-a avut explicit in vedere acest articol, cred totuși că el descrie foarte bine obiectivele ce le asociem cu acest proiect: pentru ca un copil să-și poată exercita drepturile, trebuie sa i se acorde de la o vârsta fragedă șansa de a se exersa în diferitele forme de exprimare.
În câte feluri diferite se poate exprima o persoană – acuarelă, tempera, guașe, acrilic, ulei sau tehnică mixtă – ne dovedeste, dragi copii, munca voastră din ultimele luni.
Percepția umană se schimbă atunci când ne preocupăm de un lucru, de un obiect, impresia și expresia cresc calitativ. Mai ales in era jocurilor electronice se pare că mulți copii suferă sub influența prea multor impresii neprelucrate și o mare lipsă a posibilitatii de exprimare.
„Arte mici” dă copiilor un imbold ca prin studiul artelor vizuale să-și largeasca atât capacitatea de percepție cât și registrul de exprimare. Sunt încântat să fac pentru a doua oara parte din juriul acestui concurs. Organizatorilor precum și micilor artiști le doresc o expoziție de succes, iar vizitatorilor o confruntare plina de bucurie cu arta expusă.
Michael Lassel