Copil de patru ani, bolnav de SIDA

362

sidaStatisticile nu sunt prea îmbucurătoare pentru judeţul nostru din punctul de vedere al celor care îşi duc traiul de zi cu zi, înghiţind numeroase pastile pentru a-şi ţine în frâu boala cu care se confruntă: SIDA.

Din păcate, virusul a ajuns şi în sângele unui copil, care, în prezent, este în evidenţele medicilor, boala fiind ţinută sub control. În ultimii ani, cinci persoane din Gorj, înregistrate ca fiind bolnave cu virusul HIV, au decedat din cauza acestei maladii.

În judeţul nostru există 32 de bolnavi purtători ai virusului HIV. Aceştia se confruntă zilnic cu boala, majoritatea dintre ei fiind din Târgu-Jiu, Rovinari şi Ţicleni. Dintre pacienţi, 12 sunt femei iar 20 sunt bărbaţi, cu vârste între 17-60 de ani. Din păcate, printre ei se numără şi un copil, un băieţel în vârstă de numai patru ani. Conform coordonatoarei programului HIV-SIDA în Gorj, medicul Vasilica Ionescu, se pare că micuţul a luat boala la naştere, ambii părinţi neştiind până atunci că sunt purtători ai virusului. În prezent, întreaga familie se află sub tratament, starea lor fiind stabilă. Medicamentele cu care sunt trataţi cei doi părinţi sunt aceleaşi ca şi ale copilului, însă diferă cantitatea dozei. ”La naştere, atât mama cât şi copilul au fost depistaţi HIV pozitiv în urma analizelor. Este groaznic că trebuie să avem în evidenţe şi un copil, însă nimeni nu-i poate împiedica pe adulţii seropozitivi să dea naştere”, a declarat doctoriţa.
Tratamentul, 1400 de lei
În funcţie de menţinerea virusului sub control, fiecare pacient face la trei sau şase luni mai multe controale, pentru a se urmări evoluţia bolii şi, după caz, a i se schimba schema de tratament. ”Tratamentul nu este la fel pentru fiecare pacient. Orice bolnav din judeţul nostru este sub observaţia Centrului Universitar Craiova sau Bucureşti, acolo unde îşi fac analizele, şi unde li se prescriu schemele de tratament. Noi aici le asigurăm doar tratamentul gratuit”, a mai spus Vasilica Ionescu. Din fericire, din cei 32 de gorjeni infectaţi cu HIV, numai 21 se află sub tratament, ceilalţi având o imunitate mai crescută. ”Fie că au organisme mai puternice, fiecare bolnav trebuie să-şi efectueze periodic seria de controale deoarece starea i se poate schimba de la o lună la alta”, a completat coordonatoarea. Dacă tratamentul pentru bolnavii de SIDA nu ar fi decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pacienţii ar plăti lunar sume cuprinse între 1.000 şi 4000 de lei. În funcţie de schemele de tratament, adulţii se tratează lunar cu antiretrovirale comprimate sau injectabile, iar copiii mai mult cu siropuri. Totuşi, aceasta a menţionat că cei înscrişi pe listele sale se simt foarte bine, reacţionează bine la tratament, şi starea nu li se agravează. Decesul poate surveni doar dacă pacientul nu-şi ia corect medicamentaţia sau nu şi-o ia deloc. ”Pacienţii care se tratează corect pot să-şi urmeze orice activitate, arată ca nişte persoane normale. Am avut cazuri când datorită încăpăţânării lor, virusul a devenit mai rezistent, şi au început să se îmbolnăvească foarte uşor de pneumonie. Mulţi din cei pe care îi am sub supraveghere mai suferă şi de TBC pulmonar”, a adăugat Ionescu.
Majoritate au contactat HIV prin contact sexual
O parte din cei 32 de pacienţi gorjeni infectaţi cu HIV au contactat boala spre sfârşitul anilor 1980, pe cale parentală sau prin spitalizare incorectă. De altfel, ceilalţi au dat dovadă de inconştienţă şi nu s-au protejat împotriva bolilor cu transmitere sexuală, contactând virusul HIV prin contact intim.
Din fericire, bolnavii de SIDA nu trebuie să ţină un anumit regim alimentar. Ei trebuie să mănânce porţii medii de mâncare, să nu se abţină de la anumite alimente, însă trebuie să aibă un regim variat, bogat în fructe, legume, diversificat, fără restricţii.
”Ai grijă de cei din jur!”
Acesta este sfatul coordonatoarei Vasilica Popescu, şefă a Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul de Urgenţă Târgu-Jiu de la Pasarelă. Medicul a spus că în fiecare caz, atunci când a existat suspiciunea contactării virusului, pacientul s-a internat la unul dintre cele două centre universitare, până i s-a confirmat boala, pe parcursul internării fiind consiliat de psihologii de acolo. În general nu am avut probleme cu bolnavii. Aceştia au înţeles că pot fi oameni normali dacă respectă cu stricteţe indicaţiile medicilor şi, mai ales, să-i protejeze pe cei din jur, netransmiţând virsului şi altora. ”Cei care au ales să se căsătorească este neapărată nevoie să fie conştienţi de faptul că trebuie să le spună partenerilor de ce boală suferă şi să nu ducă o viaţă sexuală neprotejată”, a completat doctoriţa Popescu.
În 10 ani, cinci decese
Din anul 2000 de când Vasilica Popescu s-a ocupat de evidenţa gorjenilor infectaţi cu virusul HIV, s-au înregistrat din păcate şi cinci decese. Conform medicului, acestea au survenit datorită agravării bolii, în urma aplicării necorespunzătoare a tratamentului sau chiar a neaplicării. ”Pe moment, cei care nu-şi iau medicamentele vreme de o lună, nu simt nimic, însă, mai târziu, starea lor se va agrava vizibil, iar schema de tratament va fi una mult mai complexă, asta în cazul în care nu intervine decesul pacientului”, a declarat coordonatoarea. Din cei cinci decedaţi din anul 2000 şi până în prezent, câţiva au fost şi tineri, de 19-20 de ani, dar şi adulţi de peste 40 de ani.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here