Copiii vor fi vaccinaţi doar de medicul de familie

495

Medicii de familie vor fi cei care le vor administra copiilor, încă de la naştere, vaccinurile obligatorii, stabilite de Ministerul Sănătăţii. Imunizăeile se fac în mod gratuit în baza unui calendar naţional, astfel încât copiii să poată dobândi împotriva unor boli.

Deşi o parte dintre vaccinuri erau administrate în cadrul cabinetelor medicale din şcoli, oficialii de la Ministerul Sănătăţii au decis ca toate serurile să fie administrate de acum înainte de către medicii de familie. Şi asta din cauză că cele mai multe unităţi de învăţământ nu au medic şcolar. Dr. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj spune că această reglementare legislativă înseamnă intrarea în normalitate. „Mi se pare absolut normal ca toţi copiii să fie vaccinaţi de medicul de familie şi nu la şcoală, cum se făcea până acum”, a confirmat Moisescu.

Gratuitate pentru toţi copiii
Vaccinările se fac în mod gratuit în baza unui calendar naţional, astfel încât copiii să poată dobândi rezistenţa împotriva unor boli. În noua schemă de imunizare se vor utiliza trei doze de vaccin hexavalent pentru vaccinarea copiilor cu vârsta de 2, 4 şi 11 luni, vaccinarea cu ROR la copiii cu vârsta de 12 luni, cinci  ani precum şi pentru imunizarea copiilor cu vârsta de şapte ani în anul 2015, recuperarea cu vaccin VPI pentru copii cu vârsta de şase şi opt ani la medicul de familie.
Calendarul vaccinărilor în România este următorul:- în primele 24 de ore de la naştere se face în maternitate vaccinul  Hcp B (vaccin hepatitic B);  între 2-7 zile tot în maternitate se administrează serul BCG  (antituberculos);  la două luni medicul de familie va face vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomelitic-Haemophilus B-hepatitic B), dar şi cel pneumo conjugat (acesta va fi introdus în calendarul de vaccinări în funcţie de fondurile disponibile); la 4 luni medicul de familie va administra vaccinul  pneumo conjugat şi DTPa-VPI-Hib (vaccin diftero-tetano-pertssis acelular-poliomelitic-Haemophilus B); la 11 luni medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B; la 12 luni medicul de familie va administra vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion); la cinci şi şapte ani medicul de familie va administra vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion);  la şase ani medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI (tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular–poliomielitic);  la opt ani  medicul de familie va administra vaccinul poliomielitic inactivat (VPI);  la 14 ani  medicul de familie va administra vaccin diftero-tetanic / vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here