Copiii internați își vor putea continua studiile prin programul ”Școala în spital”

666

În cadrul ședinței de Guvern de astăzi a fost prezentat în prima lectură un proiect de ordonanță de urgență care reglementează programul ”Școala în spital”, prin intermediul căruia elevii spitalizați își vor putea continua studiile.
”În cadrul Universităților de Medicină și Farmacie se înființează unități de învățământ preuniversitar cu titulatura „Școala din spital”. Acest lucru are ca scop organizarea școlarizării antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor spitalizați, în număr de câteva sute în fiecare an. Aș vrea să precizez că până acum nu a fost posibilă organizarea „Școlii în spital”, deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formațiunilor de studiu, mai exact este ca și cum am putea să planificăm că într-un spital oncologic am avea un număr suficient de mare, în același spital, în același timp, de elevi de clasa a VII-a, spre exemplu, lucru care, în mod evident, este absurd. Această absurditate a fost înlăturată din reglementările legale. În acest fel, pe toată perioada spitalizării se va desemna un cadru didactic monitor, care are obligația de a supraveghea parcursul educațional al preșcolarului sau al elevului, precum și de a menține legătura în permanență cu unitatea de învățământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
”Ministerul Educației – un lucru important – înființează Corpul național al cadrelor didactice pentru „Școala din spital”. Acesta va fi constituit în urma selecției cadrelor didactice, care fac dovada absolvirii unor programe de pregătire în domeniul psiho-pedagogiei speciale. Se organizează şi Programul Naţional „Școala din spital”, care vizează continuarea predării învățării prin membrii acestui Corp Naţional al Cadrelor Didactice pentru „Școala din spital”, în cazul mutării elevilor de la un spital la altul sau de la o secție la alta. Deci, este vorba de componenta mobilă a acestei şcoli din spital. Pentru sprijinirea învățării în „Școala în spital”, Ministerul Educaţiei poate organiza şi olimpiade şi concursuri şcolare şi de asemenea poate acorda burse de studiu şi alte forme de sprijin material, prin programe naționale aprobate prin hotărâre de guvern. Universitățile de Medicină şi Farmacie pot accesa şi fonduri externe nerambursabile în vederea îmbunătățirii activităților desfășurate prin acest program naţional „Școala din spital” mobilă. Procesul instructiv-educativ desfășurat în „Școala din spital” se va efectua adaptat la specificul bolii, la perioada de spitalizare şi la clasa, desigur, în care este înscris elevul în anul școlar respectiv. În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei OUG, Ministerul Educaţiei va elabora o programă diferențiată, diferențiată, subliniez, de susținere a Evaluării Naţionale şi a Examenului Naţional de Bacalaureat, atât pentru elevii școlarizați în acest program „Școala din spital”, cât şi pentru toţi elevii cu cerințe educaționale speciale şi care necesită o spitalizare îndelungată”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here