Copiii instituţionalizaţi aşteaptă să fie luaţi acasă, de Sărbători

105

IMG_2325Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj dă posibilitatea familiilor din judeţul nostru să ia acasă de sărbători unul sau mai mulţi copii instituţionalizaţi. Până în prezent o singură familie şi-a manifestat interesul, în acest sens. În continuare sunt aşteptate cereri de la gorjeni.

Din experienţa anilor trecuţi, reprezentanţii DGASPC Gorj spun că de regulă cererile pentru a lua copiii acasă de sărbători sunt depuse în perioada 5-15 decembrie. Până acum, doar o familie s-a adresat instituţiei în vederea luării unui copil pentru ca micuţul să petreacă sărbătorile de iarnă în atmosfera caldă a unui cămin. „Noi suntem deschişi la cererile cetăţenilor. Până în prezent o singură familie ni s-a adresat. Mai aşteptăm şi alte familii. De regulă, între 5 şi 15 decembrie se depun cele mai multe cereri. Din păcate, am observat că de la an la an scade numărul cererilor”, a precizat Minodora Ianc, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Oricine poate lua copiii acasă

În general, reprezentanţii DGASPC Gorj încearcă să păstreze o legătură între copiii instituţionalizaţi şi familiile naturale. Totuşi, dacă acestea nu-şi manifestă interesul de a lua micuţii acasă de sărbători, oricine o poate face. „Oricine poate solicita aprobarea de a lua un copil sau mai mulţi, de sărbători. De regulă, noi încercăm să păstrăm o legătură cu familia reală a copilului, dar şi alte familii îi pot lua acasă, dacă îndeplinesc anumite condiţii. După ce se depune cererea, colegii noştri merg la casa familiei solicitante şi verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare; este vorba nu doar despre condiţiile materiale, care sunt primordiale, ci şi despre cele morale. Familia respectivă trebuie să aibă condiţii decente de existenţă şi să nu pună viaţa copilului în pericol”, menţionează Minodora Ianc, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj. Nu doar de sărbători pot fi luaţi acasă copiii instituţionalizaţi, ci în orice perioadă a anului. Sărbătorile sunt un prilej de bucurie şi trebuie menţionat faptul că şi copiii instituţionalizaţi, care nu au posibilitatea de a fi acasă de Crăciun sau de Revelion, vor avea parte de pregătiri speciale şi meniuri festive, totul fiind asigurat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here