Copii cu copii, Tot mai multe minore devin mame la vârste fragede

381

Din ce în ce mai multe copile din judeţul nostru trec direct de la legănatul păpuşilor la îngrijitul propriilor copii. Pe parcursul anului trecut, la nivelul județului Gorj, din totalul de 1.555 de gravide nou-depistate, 23 aveau sub 15 ani şi 179  aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Două dintre minorele sub 15 ani au întrerupt sarcinile, la fel procedând şi 121 de tinere din categoria de vârstă 15-19 ani, restul au devenit mame.

Fenomenul copilelor devenite mame a căpătat amploare, în ultima perioadă, la nivelul întregii ţări. Nici Gorjul nu face excepţie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în 2015, nu mai puțin de 1.555 de gorjence au rămas însărcinate, 834 fiind din mediul urban. „Din cele 1.555 de gravide nou depistate, 23 aveau sub 15 ani şi 179 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Două dintre minorele sub 15 ani au întrerupt sarcinile, la fel procedând şi 121 de tinere din categoria de vârstă 15-19 ani.”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Dr. Bogdan Șorop: “Pot să apară probleme în timpul sarcinii și în travaliu”
Medicul specialist obstetrică-ginecologie Bogdan Șorop spune că, în principium organismul uman are o mare capacitate de a se adapta. Cu toate acestea, o tânără care rămâne însărcinată la o vârstă fragedă poate să întâmpine anumite probleme. “Din cauza deficienței materne de progesteron pot apărea probleme în timpul sarcinii, de la sângerări banale până la avorturi spontane sau naștere prematură. Apoi, în travaliu, la femeile foarte tinere poate să lipsească elasticitatea bazinului, situații în care apare suferința fetală și se impune intrarea la cezariană. Desigur că există destul de multe fete tinere care sunt foarte bine dezvoltate, dar sunt și cazuri în care pot apărea probleme obstetricale”, a declarat Bogdan Șorop, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Impact emoţional devastator
Medicii şi psihologii susţin că impactul unei naşteri asupra unei copile este uriaş. Practic peste noapte aceasta devine mamă. Este obligată să renunţe brusc la copilărie şi este nevoită să întreţină un copil.
“Partea socială este afectată la o tânără care aduce pe lume un copil. De cele mai multe ori sunt mame singure și este foarte greu să-ți refaci viața având un copil; plus că este dificil să te descurci și din punct de vedere financiar. Urmările psihice sunt și ele grave, tocmai de aceea recomandabil este să existe un psiholog în fiecare spital, care să discute cu aceste tinere. Depresia post-partum este mai accentuată în cazul lor, decât la restul femeilor”, explică Bogdan Șorop, medic specialist obstetrică-ginecologie.
În multe cazuri minorele ajung să formeze familii cu taţii. Sunt cazuri în care fără ajutor din partea familiei, mamele minore nu reuşesc să se descurce şi lasă traume la rândul lor în dezvoltarea noului născut. Un cerc vicios care deocamdată este departe de a fi rupt în România, o ţară în topul statelor cu cele mai multe mame minore. Specialiştii spun că este o consecinţă a lipsei educaţiei sexuale, dar şi a mediului în care trăiesc. Grav este faptul că în 2015, numărul minorelor care devin mame a crescut vertiginos.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here