Controale şi amenzi de sfârşit de an pentru angajatorii din judeţ

293

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat în săptămâna anterioară mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, echipe de control din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 20 de controale, din care 19 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
“Nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare. Au fost aplicate în total 6 sancţiuni contravenţionale la 5 angajatori, în valoare de 8.000 de lei, amenzile fiind aplicate pentru: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma. Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat 29 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 21 de neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 32.000 de lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, evaluarea riscurilor necorespunzătoare, neasigurarea măsurilor necesare pentru acordarea primului ajutor, semnalizarea pericolelor incompletă.
“Facem menţiunea că în acest an a avut loc «Acţiunea privind îmbunătăţirea stării de securitate în muncă a lucrătorilor din întreprinderi prin desfăşurarea de activităţi de informare, conştientizare, monitorizare şi control privind respectarea prevederilor legale referitoare la legislaţia de securitate şi sănătate în muncă». Au fost selectate 12 societăţi pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj în perioada februarie – martie 2015 le-a informat şi prezentat proiectul. În lunile aprilie – mai 2015, au fost efectuate întâlniri şi controale la cele 12 firme selectate. În controalele efectuate au fost constatate 18 deficienţe pentru care au fost stabilite măsuri de remediere cu termene de realizare. În lunile iulie – august 2015 s-au efectuat controale de verificare a măsurilor dispuse. La finalul proiectului s-au efectuat controale de evaluare a impactului desfăşurării proiectului şi s-au organizat întâlniri de mediatizare şi promovare a proiectului”, a precizat reprezentantul ITM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here