Controale la Polovragi şi Ţânţăreni pentru combaterea pestei porcine africane

714

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a anunţat faptul că au fost luate măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la nivelul efectivelor de suine din Gorj.

Astfel de măsuri de control au fost deja demarate de inspectorii DSVSA Gorj. Verificări în acest sens s-au făcut la Ţânţăreni şi Polovragi, controlându-se transporturile de carne şi animale vii, situaţia fiind în continuare monitorizată. De asemenea, şi medicii veterinari din judeţ au fost instruiţi privind procedura aplicată în cazul unor suspiciuni de pestă porcină africană la nivelul gospodăriilor din Gorj. Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor. Administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii trebuie să anunţe DSVSA Gorj la găsirea de porci mistreţi bolnavi sau morţi pe raza fondurilor de vânătoare pe care le gestionează. Cetăţenii trebuie să aibă în vedere că este mai bine să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea se va infirma ulterior, decât să nu raporteze deloc. Numărul de telefon al DSVSA Gorj este: 0253/226.033. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută; vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi); vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala; sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte; animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.

Recomandări ale DSVSA
“Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, DSVSA Gorj recomandă cetăţenilor din judeţul nostru respectarea următoarelor: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi. Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Gorj despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator”, se arată în informarea transmisă de conducerea DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here