Controale, la crescătorii de animale din Gorj

532

Fermierii gorjeni sunt verificaţi în această perioadă de către inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj. Cei care au solicitat plata naţională complementară directă sunt obligaţi să menţină efectivul pentru care au solicitat prima pe cap de animal, în caz contrar vor fi excluşi de la plată.

Controlul la faţa locului îi vizează pe fermierii care au depus cereri de solicitare a Plăţilor naţionale directe complementare, sector zootehnic.
„În această perioadă inspectorii de specialitate din cadrul APIA Gorj verifică la faţa locului existenţa animalelor declarate în cererile de plată pentru speciile ovine şi caprine. Acţiunea se va desfăşura în două etape, respectiv până la data de 23 februarie, anul curent pentru cererile depuse în prima sesiune şi până la data de 23 martie pentru cele depuse în a doua sesiune.
În condiţiile în care există nereguli, fermierii riscă să fie sancţionaţi sub aspectul reducerii efectivelor de animale, al penalizării sau chiar excluderii de la plată pentru anul în curs sau până la o perioadă de trei ani”, a precizat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Restricţionarea accesului în exploataţie se sancţionează
Inspectorii vor verifica următoarele elemente: existenţa reală a efectivului total de animale pentru care s-a solicitat prima pe cap de animal; identificarea animalelor în conformitate cu legislaţia în domeniu, după cum urmează: identificate cu o crotalie auriculară simplă, având imprimat un cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute până la 1.01.2008. De asemenea, identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 1.01.2008 – 31.12.2009; identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1.01.2010.
Totodată se va verifica corespondenţa dintre efectivul înscris în cerere şi efectivul existent în exploataţie, la data controlului. Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii) sau incorect identificate sunt animale nedeterminate, care generează penalităţi sau excluderi de la plată, după caz.
În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibilă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here