Controale ITM Gorj, pe caniculă

190

itm facuta de mineConducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a anunţat, marţi, că va iniţia controale pentru a stabili dacă angajatorii respectă măsurile care trebuie luate în perioadele cu temperaturi extreme, în cazul în care indicele de confort termic, temperatură-umiditate, va trece de 80 unităţi.

Şeful ITM Gorj, George Romanescu, a declarat: „că în cazul în care temperaturile vor ajunge la 37 de grade Celsius în Gorj conform prognozei meteo, indicele de confort termic ar putea fi totuşi depăşit, iar în aceste condiţii reprezentanţii ITM Gorj vor iniţia controale la toţi angajatorii care prestează activităţi în aer liber, şantiere, puncte de pază etc. Toţi angajatorii sunt obligaţi să ia o serie de măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber”.

Măsuri de reducere a riscului de pericole

Printre măsurile care se iau în caz de caniculă se numără reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. În eventualitatea în care angajatorii nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsuri pentru reducerea duratei zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului (cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale) sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru – până la ora 11:00 şi după ora 17:00. Primele două măsuri, respectiv reducerea duratei zilei de lucru şi întreruperea colectivă a lucrului se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii vor lua măsuri de asigurare a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute. În acelaşi timp, angajatorii sunt obligaţi să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, a mai spus şeful ITM Gorj. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o atenţionare meteorologică Cod Galben pentru intervalul 20 – 22 iunie, vremea urmând să fie călduroasă în toată ţara. În intervalul 20 – 22 iunie vremea călduroasă va persista în toată ţara. În cursul după-amiezelor va fi caniculă, frecvent se vor înregistra temperaturi maxime de 37 de grade, iar vineri valorile termice vor atinge local temperaturi între 36 şi 37 de grade în sud şi sud-est. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here