Controale încrucişate pentru depistarea pestei porcine

319

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfăşoară până la sfârşitul acestei luni acţiuni de verificare şi control la nivel naţional, care vizează identificarea şi sănătatea animalelor. La aceste acţiuni participă echipe mixte de inspectori, alcătuite atât din specialişti de la nivelul Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, cât şi din inspectori din cadrul ANSVSA. Aceste echipe realizează controalele în sistem încrucişat, în sensul în care, o grupă de inspectori dintr-un DSVSA judeţean verifică activitatea colegilor din alt judeţ, sub coordonarea reprezentantului ANSVSA.
Tematica acestor controale include verificări asupra gradului de realizare a acţiunii de supraveghere activă privind pesta porcină clasică şi a modului de realizare a inspecţiilor în exploataţiile gospodăriilor populaţiei. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Gorj, sunt verificate prin sondaj, acţiunile desfăşurate în acest sens de medici veterinari de liberă practică împuterniciţi, în corelaţie cu situaţia efectivelor de animale existente în gospodăriile populaţiei, precum şi modul de decontare a acestor acţiuni.
Obiectivul este acela de a verifica eficienţa controalelor oficiale, realizate de către medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, care au atribuţii de control în domeniul sănătăţii animale şi în cel al identificării şi înregistrării animalelor.
Pesta Porcină Clasică este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii. Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoşi în cadrul mişcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) şi de către oameni, păsări, insecte.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here