Controale finalizate drastic din partea DSV Gorj

186

IMG_1057Amenzi de ordinul a mii de lei şi suspendări şi interziceri de activitate. De aceasta au avut parte mai multe societăţi din judeţul nostru după ce le-a fost călcat pragul de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.

 

Luna august a fost una concretizată în 196 de controale efectuate de inspectorii DSVSA Gorj în unităţile din Bumbeşti-Jiu, Motru, Novaci, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Ţicleni, Tismana, Arcani, Baia de Fier, Bâlteni, Bărbăteşti, Câlnic, Godineşti, Lainici, Logreşti, Peştişani, Polovragi, Prigoria, Rânca, Runcu, Stăneşti. Astfel au fost verificate un număr de 58 de brutării, 59 supermarket-uri, magazine alimentare, depozite alimentare de origine animală şi mixte, două unităţi de comercializare a produselor farmaceutice de uz veterinar, 45 de unităţi de alimentaţie publică, două controale la un abator de păsări în Târgu-Jiu, două tabere şcolare, 10 centre de prelucrare lapte din Târgu-Jiu şi Stăneşti, şapte stâne de oi, târgurile anuale Lainici şi Godineşti, trei controale s-au efectuat în târgul săptămânal Târgu-Jiu, dar şi altele în pieţele agroalimentare din Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Bumbeşti-Jiu, Târgu-Cărbuneşti şi Novaci.

Focare de anemie ecvină

Tot pe parcursul lunii anterioare, au fost recoltate probe pentru supravegherea stării de sănătate a efectivelor de animale faţă de anumite boli transmisibile ale animalelor şi de la animale la om. S-au colectat 267 de probe de sânge la cabaline pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine, în urma cărora au fost depistate trei focare de anemie infecţioasă ecvină la cinci cabaline din localităţile Bolboşi, Peştişani şi municipiul Târgu-Jiu, Bolbosi, Peştişani. De asemenea, au fost executate vaccinări pentru prevenirea antraxului la un număr de 10.112 de bovine, 30.435 de ovine şi caprine, şi la 575 de cabaline.

Interziceri de activitate

“În cursul celor aproape 200 de inspecţii, s-au aplicat zece amenzi în valoare de 8.600 de lei, două avertismente scrise, două ordonanţe de suspendare a activităţii, precum şi şase ordonanţe de interzicere a activităţii. A fost suspendată definitiv activitatea la cinci centre de prelucrare a laptelui, integrate exploataţiei, prin emitere de ordonanţe sanitar-veterinare de interzicere a activităţilor”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj. Potrivit conducerii instituţiei, drasticele sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare, neîntocmirea documentelor de asigurare a trasabilităţii produselor alimentare, lipsa analizelor de laborator la produsele finite, înstrăinarea animalelor fără documente, dar şi pentru manipularea neigienică a produselor alimentare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here