Contraziceri între ministrul Educației și reprezentanții elevilor cu privire la creșterea pragului de medie pentru bursa de merit

1089

Anunțul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitor la creșterea pragului de medie pentru bursa de merit i-a nemulțumit pe reprezentanții elevilor, care au cerut ca acest lucru să nu se facă fără o analiză reală a situației școlare din primul semestru. În replică, ministrul Educației a transmis, printr-un comunicat de presă, că propunerea de modificare a pragului de medie ar fi venit chiar de la Consiliul Național al Elevilor.
„În data de 14.09.2021, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a propus o serie de amendamente la ordinul ministrului privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, conform adresei atașate. Astfel, CNE a propus modificarea art. 8 al ordinului prin următoarea formulare: „Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: […] cazul 2: au rezultate deosebite la învățătură – au obținut media generală între 9.50 – 10.00 …”. Ministerul Educației a analizat propunerea Consiliului Național al Elevilor și a promovat-o ca atare în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor, odată cu creșterea de 5 ori a cuantumului minim al bursei de performanță, cu dublarea cuantumului minim al burselor sociale și de merit și creșterea cu 50% a bursei de studiu”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
Consiliul Naţional al Elevilor susține însă că nu a agreat niciodată propunerea referitoare la creșterea mediei pentru acordarea bursei de merit la 9,50.
„Iniţial, una dintre propunerile noastre a fost ca bursa de merit să fie diferenţiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse între 9,00 şi 9,49 şi un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 şi 10. În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educaţiei joi seara, prima propunere a fost eludată, iar propunerea noastră a fost prezentată în mod eronat. În acest sens, ne exprimăm dezamăgirea cu privire la modul în care Ministerul Educaţiei comunică negocierile avute alături de reprezentanţii elevilor. Consiliul Naţional al Elevilor nu a agreat niciodată propunerea referitoare la creşterea mediei pentru acordarea bursei de merit la 9,50. Astfel, solicităm asumare în luarea deciziilor şi verticalitate în comunicarea publică”, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.

Potrivit Ministerului Educației, în anul școlar 2020 – 2021, numărul total al elevilor eligibili pentru acordarea burselor școlare (separat de bursele profesionale și de bursa „Bani de liceu”) a fost de 1.418.331 (710.731 elevi în învățământul gimnazial, 600.192 elevi în învățământul liceal și 107.408 în învățământul profesional). Dintre aceștia, un număr de 753.400 de elevi au avut medii mai mari de 8.50 (mai mult de 53% din totalul elevilor eligibili); un număr de 578.743 de elevi au avut medii mai mari de 9.00 (mai mult de 40% din totalul elevilor eligibili); un număr de 346.698 de elevi au avut medii mai mari de 9.50 (aproape 25% din totalul elevilor eligibili).

La începutul anului școlar 2021 – 2022, numărul total al elevilor eligibili pentru acordarea burselor școlare este de 1.421.467 (741.848 elevi în învățământul gimnazial, 576.507 elevi în învățământul liceal și 103.112 în învățământul profesional).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here