Contraexpertiză privind radiaţiile la IPJ Gorj

119

Deschidere●,,Am solicitat să se facă o reevaluare a parametrilor radiaţiilor la care sunt supuşi salariaţii IPJ Gorj. Se va apela la două firme pentru măsurători, iar costurile acestei operaţiuni le va suporta sindicatul nostru. Inspectorul şef, Viorel Caragea, a fost acord cu solicitarea noastră”-Ion Buculea, preşedinte SNPPC Gorj

Sindicaliştii gorjeni din cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) contestă măsurătorile privind radiaţiile, efectuate în luna martie de o firmă de specialitate, pentru a recâştiga sporul de antenă pentru cei aproape 800 de salariaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Gorj. Sporul de antenă a fost pierdut din salariu, în urmă cu patru luni de către angajaţii IPJ Gorj, după ce nivelul radiaţiilor măsurate în luna martie, în clădirea instituţiei, au arătat că poliţiştii nu ar fi radiaţi de staţiile de emisie-recepţie şi de calculatoare. Sindicaliştii de la SNPPC Gorj au cerut însă o contraexpertiză la măsurătoarea din martie, care se va realiza, în opinia preşedintelui filialei sindicale, Ion Bulea, până la finalul acestei luni.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au fost primii care au sărit în ajutorul salariaţilor IPJ Gorj, văduviţi ca din senin, în luna martie, de sporul de antenă. Sindicaliştii au criticat astfel faptul că măsurătorile privind radiaţiile au lăsat angajaţii IPJ Gorj fără 10% din salariu, sporul IMG_2330de antenă fiind adăugat la chenzina lunară a poliţiştilor. Mai mult, deoarece, pare că doar în Gorj s-ar fi depistat această situaţie, în colaborare cu filiala din judeţul nostru a sindicatului mai sus amintit s-a solicitat o contraexpertiză a măsurătorilor. Asta deoarece sindicaliştii cred că măsurarea radiaţiilor la nivelul IPJ Gorj s-ar fi făcut greşit, luându-se în calcul şi faptul că în unele judeţe acest spor de radiaţie există, iar în altele nu, deşi este folosită aceiaşi aparatură a instituţiei.

Din patru firme, două chemate la Gorj

IMG_1941Ion Buculea, preşedintele SNPPC Gorj, susţine că contraexpertiza privind nivelul radiaţiilor nu se va mai face de aceiaşi firmă care a concluzionat, la începutul lunii martie că sporul de antenă nu mai poate fi aici acordat, măsurătorile arătând că radiaţiile ar fi fost sub limita prevăzută de lege. ,,Nu vom apela la aceiaşi firmă ci vom contracta alte două. Vom achita noi, sindicatul, contravaloarea măsurătorilor. Oricum o astfel de procedură nu costă mai mult de 2000 de lei”, a declarat Buculea. Cert este că, pe piaţa din România nu există decât patru firme specializate cu acest tip de măsurători. La una s-a tot apelat în ultimii ani până când inspectorul-şef Viorel Caragea a solicitat schimbarea firmei care efectua anual aceste măsurători. Schimbarea a adus şi o schimbare de rezultat, dar nu se ştie dacă mesajul trasat acestei societăţi a fost de a produce surprize poliţiştilor. Cert este doar că expertiza, valabilă un an de zile, a fost suportată, din punct de vedere financiar, de către IPJ Gorj.

Nu vor lua banii din urmă

Contraexpertiza ar putea fi realizată chiar la finalul acestei luni, crede Ion Buculea, care speră într-o analiză favorabilă de această dată. ,,Acum sunt problemele cu disponibilizările dar, cu siguranţă, până la sfârşitul lunii se refac măsurătorile. Noi sperăm să arătăm că măsurătorile din martie au fost greşite”, a declarat liderul de sindicat. Dacă se va anula însă situaţia emisă în martie, salariaţii IPJ Gorj nu vor putea beneficia de sporul de antenă, pe lunile în care acesta le-a fost tăiat din salarii. Există însă posibilitatea să acţioneze în instanţă instituţia, pe baza măsurătorilor incorecte, şi să îşi dobândească procentele pierdute la salarii. Poliţiştii au rămas, în ultimul timp, fără o parte importantă din sporuri şi cu salariile ciopârţite.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here