Contractele SNLO pentru livrarea cărbunelui, prost făcute

191

tren_carbuneFostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a criticat ieri felul în care au fost întocmite contractele SNLO privind livrarea de cărbune. “Au stipulat în ele perioade foarte lungi de scadenţă la plată. Adică, cărbunele se livrează azi, iar banii peste 60-90 de zile. Aşa sunt făcute contractele. SNLO plăteşte lunar la bugetul de stat şi încasează din trei în trei luni, chiar mai rar din patru în patru luni.

Asta duce de fapt la un dezechilibru al balanţei lunare, din cauza asta se adaugă penalităţi. Ajunge ca majoritatea sumei să fie formată din penalităţi şi nu din datoria iniţială. Atunci când faci un contract, trebuie să ştii că ai în spate siguranţa şi puterea economică ca să plăteşti datoriile la bugetul de stat fără să aştepţi banii respectivi”, a explicat Ciurel. El a menţionat că SNLO-ului i s-ar fi atras atenţia să nu mai facă astfel de contracte “pe genunchi”, deoarece aduc un deserviciu unităţii.

Acesta a criticat, de asemenea, interpelarea făcută de senatorul PDL, Ion Ruşeţ, lui Boc pentru a atrage atenţia privind situaţia gravă a SNLO. “În urmă cu câteva zile presa a anunţat că Ruşeţ a făcut o interpelare către premierul Boc şi nu spre ministrul Economiei privind situaţia SNLO. Această situaţie tinde să se transforme din gravă, în tragică, ca urmare a acumulării unei cantităţi mari de datorii, 3800 de miliarde de lei vechi, cea mai mare parte fiind la bugetul de stat, unele fiind penalităţi”, a declarat Ciurel care crede că acest demers nu este decât un exerciţiu de imagine pentru parlamentar.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here