Contract pentru transportul minerilor de la Pinoasa. Fără licitație!

1187

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de o firmă pentru transportul salariaților de la Cariera Pinoasa. Compania energetică nu a organizat o licitație deschisă, ci a mers pe varianta negocierii fără o invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare. Contractul a fost încredințat pe trei luni.

Complexul Energetic Oltenia a justificat alegerea acestei proceduri dată fiind „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a entității contractante”. Cu alte cuvinte, s-a invocat starea de alertă decretată la nivel național în urma pandemiei de COVID-19.
Valoarea contractului trece de 330.000 de lei, fără TVA. „Având în vedere contextul actual al epidemiei de SARS-CoV-2 și limitările de deplasare între localități impuse de autorități, ca urmare a instituirii stării de alertă, etapa de negociere se va derula în trei runde, prin mijloace electronice – e-mail”, a mai anunțat compania. Ofertele au putut fi depuse până pe data de 27 mai, ora 09.00.
Contractul va ajunge, cel mai probabil, la una dintre firmele tradiționale de transport, abonate de ani buni la banii companiei. Corpul de control al fostului premier a constatat că CEO a introdus în cadrul procedurilor de achiziție condiții care să faciliteze participarea operatorilor economici agreați, ceea ce a determinat crearea unui cartel, având consecințe asupra prețului practicat.
„CEO ar fi trebuit să aplice pentru serviciile de transport personal și industrial proceduri de achiziție cu publicarea unui anunț de participare și/sau de atribuire în Jurnalul Oficial al UE. Cu toate acestea, CEO a încheiat contracte (…) prin aplicarea de proceduri de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, precum și a unor proceduri interne, cu încălcarea Legii privind achizițiile sectoriale”, se arăta în raportul respectiv.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here