Contract de 400.000 euro pentru firma odraslelor a doi foști ofițeri SRI

2690

Firma de pază a fiilor a doi foști ofițeri SRI din Târgu-Jiu, societate înființată abia anul trecut, a reușit să-și adjudece, săptămâna trecută, un contract extrem de avantajos, în valoare de peste 400.000 euro, care se va presta în Gorj. Banii vor fi plătiți firmei de pază a copiilor celor doi foști ofiţeri ai Direcției Județene de Informații Gorj, Victor Mecu și Marian Alexandru Niculescu(primul dintre aceștia fiind trimis în judecată, în luna mai a acestui an, de către procurorii Parchetului Tribunalului Gorj, pentru evaziune fiscală) de către Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA. Odraslele celor doi foști SRI-ști, au 25, respectiv 30 de ani.

Afacerile cu statul se fac în familie, par să transmită cei doi ,,Mecu” și cei doi ,,Niculescu”, lucru adevărat dacă ne gândim că juniorii dețin SC TMG Guard SRL, deja obișnuită în ultimul an și jumătate să încaseze bani de la stat, iar seniorii SC Team TG Guard SRL, firmă abonată, de ani buni, la banii statului. De altfel, chiar foștii ofiţeri ai Direcției Județene de Informații Gorj, Victor Mecu și Marian Alexandru Niculescu, și-au inițiat odraslele în afaceri, TMG Guard SRL fiind deținută de Alin Niculescu, în vârstă de 25 de ani, și de Victor Lucian Mecu, de 30 de ani.
Firma celor doi tineri a luat naștere, sub această denumire, mai exact, în 4 martie 2016, asta după ce, la debut, în data de 22 ianuarie 2016, purtase denumirea de SC TG Guard SRL.
Societatea celor doi tineri, și cu prima și cu a doua denumire, are ca principal obiect de activitate serviciile de protecție și gardă. Compania a fost fondată de doar aceste două persoane fizice din Târgu Jiu.

Două firme de pază, la aceeași adresă!
Asociatul Victor Lucian Mecu este fiul lui Victor Nicolae Mecu, fost ofițer al Direcției Județene de Informații Gorj a Serviciului Român de Informații, trimis recent în judecată pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 100.000 euro. Interesant este că, Mecu senior locuieşte la aceeași adresă cu Mecu junior. De altfel, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile seniorului, anul trecut, fiind vorba despre apartamentul familiei Mecu și de vila de la Scoarța. Sechestrul s-a ridicat parțial, în octombrie, de pe bunurile seniorului, în timp ce procesul continuă.
Dar să revenim, Victor Lucian Mecu și Victor Nicolae Mecu, fiul și tatăl, sunt asociați și în cadrul companiei SC Eurototal SRL, primul având 20 la sută din capitalul social, iar al doilea controlând 80 la sută din acțiuni.
Interesant este că și Alin Niculescu locuiește la aceeași adresă cu tăticul, Marian Alexandru Niculescu, de asemenea fost ofițer SRI în cadrul Direcției Județene de Informații Gorj.

Contracte cu Finanțele și CEO, la foc automat
La scurt timp de la înființare, firma tinereilor Mecu și Nicolescu, SC TMG Guard SRL, începe să bifeze contracte importante cu instituţii publice și companii de stat de la nivel județean. Debutul firmei pe această piață a avut loc în data de 1 august 2016, pentru un preț modic de 750 de lei fără TVA, primiți de la Direcția Regională a Finanţelor Publice, pentru prestarea unor servicii de monitorizare a sistemului de alarmare la efracție de la Autoritatea de Trezorerie și Contabilitate Publică Gorj și Olt. În 27 aprilie 2016, însă, firma fiilor celor doi ofițeri SRI a încheiat cu Complexul Energetic Oltenia SA un contract în valoare de 2.379.234 de lei fără TVA pentru prestarea unor servicii de pază. În fapt, partea primită de SC TMG Guard SRL reprezintă doar un lot al acestui contract, în valoare de 10,6 milioane de lei fără TVA, restul loturilor fiind adjudecate de către SC Signovince SRL Târgu Jiu și SC Dialfa Security SRL Galați, firme cu vechime în piață.
Cu aceste contracte la activ, firma TMG Guard SRL, reușește, în mod neașteptat, să se impună pe piața de profil și să penetreze ograda SNG ROMGAZ SA. Asta și pentru că Romgaz a vrut să-și ia, cu siguranță, paznici garantați de SRI.

Unu’stă de șase
Mai exact, Societatea Națională de Gaze Naturale din România a contractat, potrivit unui anunț de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), servicii de pază, servicii de investigație și siguranță pentru mai multe obiective ale companiei din judeţul Gorj. În acest sens, Romgaz a organizat, în data de 27 noiembrie, o licitație deschisă, la care s-au înscris cu oferte șase agenți economici, toate ofertele fiind considerate admisibile. Romgaz a pus la bătaie suma de 3.978.240 de lei fără TVA, pentru un contract cu o durată de doi ani, specificând ca și criteriu esenţial de atribuire a contractului prețul cel mai scăzut.
Din cele șase oferte primite, cea mai avantajoasă a fost, pare-se, cea depusă de către compania SC TMG Guard SRL, cu sediul în Târgu-Jiu, care a cerut, în schimbul serviciilor prestate, un tarif de 1.567.680 de lei fără TVA, adică 1.865.539,2 lei cu TVA inclus (414.564,3 euro).
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza derulării acestei licitații, SNG Romgaz SA a anunțat că dorește să achiziționeze servicii de asigurare a pazei și protecției obiectivelor, a bunurilor și valorilor existente în incinta acestora, să fie asigurată ordinea și liniștea în incinta obiectivelor încredințate și să fie asigurată integritatea personalului angajat al Romgaz care își desfăşoară activitatea la fiecare obiectiv în parte. De asemenea, o altă condiție prevăzută în caietul de sarcini este aceea a asigurării autoturismelor necesare pentru patrulele mobile, având în vedere locațiile unde agenții de pază își vor desfășura activitatea, organizarea, planificarea, conducerea și garantarea activității de pază cu personalul propriu, dar și respectarea prevederilor legale a normelor de protecție a muncii, a prevenirii și stingerii incendiilor, precum și a normelor privind protecția mediului.

Patrulări în euro la Stejari, Hurezani, Roșia de Amaradia și Dobra
Concret, SC TMG Guard SRL va trebui să asigure, 24 de ore din 24, un post de pază la Secția Piscu, din localitatea Stejari, județul Gorj, și două patrulări auto, de minimum 100 de kilometri pe zi. De asemenea, serviciile contractate mai constau și în patrulări auto în zona Hurezani, județul Gorj, între Stația de Uscare Gaze și retur. Patrulările vor avea loc din oră în oră. Tot servicii de patrulare auto vor avea loc și în zona Grădiște, zona Roșia de Amaradia și zona Dobra, la fiecare obiectiv trebuind să fie parcurși, zilnic, câte 5 kilometri, din oră în oră. Patrulele auto trebuie, potrivit aceleiași documentații, să folosească mașini dotate cu sisteme GPS, iar pentru confirmarea serviciilor de pază prestate, SC TMG Guard SRL este obligată să permită angajaţilor Romgaz accesul la această rețea GPS, în vederea achitării facturilor emise pentru prestarea acestor servicii.

Ofiţerii de informații, contracte publice printr-o altă companie
SC TMG Guard SRL Gorj, firma bună pentru Romgaz, nu reprezintă însă decât o nouă firmă a familiilor celor doi foști angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Informații Gorj, fosta având probleme.
Asta deoarece, Nicolae Victor Mecu și Marian Alexandru Niculescu, părinții acționarilor firmei care a încheiat contractul cu Romgaz, au înființat, în data de 26 iulie 2009, compania SC Team TG Guard SRL, cu sediul în aceeași locație cu SC TMG Guard Gorj. Activitatea companiei era, la momentul fondării, de asemenea, aceea de prestare a serviciilor de investigații și protecție a bunurilor și persoanelor. În anul 2009, asociații au schimbat denumirea firmei în SC Team Guard TG Pază și Protecție SRL, iar în 2010 au revenit la denumirea inițială. Presa locală a publicat faptul că la această companie a lucrat sau a colaborat și Alin Caragea, fostul director adjunct al Direcției Judeţene de Informații Gorj.
Firma seniorilor a derulat, de asemenea, contracte cu statul. În data de 5 martie 2013, SC Team TG Guard SRL a primit, fără licitație, de la Spitalul Județean de Urgență Petroșani, un contract, cu valabilitatea de o lună, în valoare de 37.316,24 de lei fără TVA. Ulterior, același spital a atribuit, tot fără licitație, companiei respective, în data de 2 decembrie 2013, un al doilea contract, la aceeași valoare, tot pentru servicii de pază prestate pentru o lună. În final, SC Team Guard SRL a negociat direct cu Spitalul Județean de Urgență Petroșani un contract, pentru șapte luni de zile de prestare a serviciilor de pază, în valoare de 158.373,36 de lei fără TVA. Ultima relație contractuală dintre SC Team TG Guard SRL cu unitatea spitalicească în cauză a fost parafată în data de 28 februarie 2014, tot prin negociere directă, și se referă la un contract pentru zece luni, în valoare de 174.657 de lei fără TVA. Firma în cauză a debutat, în aprilie 2009, cu un contract de 789,8 lei fără TVA, pus la dispoziţie de către Oficiul Național al Registrului Comerțului, în vederea asigurării unui serviciu de transport al numerarului pentru sucursala din Gorj. Ultimul contract al SC Team TG Guard SRL evidențiat a fost atribuit, prin licitație, în data de 17 mai 2016, de către Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA, care a contractat de la compania foștilor ofiţeri SRI servicii de pază a bunurilor, obiectivelor și valorilor de la Mina Petrila, în valoare de 410.065,2 lei fără TVA.

Subcontractori pentru firme certate cu legea
Team TG Guard SRL, potrivit presei centrale, a lucrat nu doar ca principal contractor pentru companiile de stat, ci și ca subcontractor pentru alți câștigători ai licitațiilor. Unul dintre contractele pentru care a fost subcontractată compania respectivă a fost atribuit, în anul 2011, de către Compania Națională Loteria Română societății de pază bucureștene Shelter Security SRL, controlată de omul de afaceri Alin Ionescu, soțul cântăreței Cristina Spătar. Alin Ionescu a fost pus sub acuzare de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pentru evaziune fiscală de 10 milioane de lei.
Team TG Guard SRL mai figurează ca subcontractant al unui contract de servicii de pază la Minele Petrila și Paroșeni atribuit celebrei firme de pază SC Axis Corporate Security, azi aflată în insolvență, deținută de către ginerele lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu. Și acesta din urmă a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

Team TG Guard SRL, în insolvență la cererea lui Niculescu
În mod neașteptat însă, pe data de 14 noiembrie 2017, la cererea lui Alexandru Marian Niculescu la Tribunalul Gorj se deschide dosarul nr. 5206/95/2015/a4, prin care se descide procedura de indolvență a societății Team TG Guard SRL.
Lichidatorul societății este Consulting Company, printre creditori aflându-se și Victor Mecu, dar și două bănci din municipiu dar și alte 11 firme și persoane, inclusiv Alexandru Marian Niculescu.
Instanța de fond a respins însă cererea lui Niculescu, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Craiova, primul termen urmând să aibă loc pe 13 decembrie 2017.
ANAMARIA STOICA

Mecu senior, acuzat de evaziune fiscală în formă continuată
Numele lui Victor Nicolae Mecu, tatăl unuia dintre cei doi acționari de la compania contractată de Romgaz, a intrat în atenția opiniei publice, după ce, anul acesta, în 31 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat o anchetă în care fostul ofiţer SRI a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Este vorba despre achiziția, de către compania sa de pază, a 28 de facturi fiscale false de la niște cetăţeni de etnie romă din Strehaia, pe care le-a introdus în contabilitatea SC Team TG Guard SRL. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la suma de 70.000 euro. Potrivit actului de acuzare, “inculpatul Mecu Victor Nicolae, în calitate de administrator al SC Team Guard SRL Târgu Jiu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 01.01.2011 – 31.12.2012, a dispus înregistrarea în evidența contabilă a unui număr de 28 facturi fiscale emise în numele SC Ginardo Miningo SRL Strehaia, SC Reiloc Comerț SRL Strehaia, SC Andicomert AAN SRL Drobeta-Turnu Severin, SC Katuk SRL Drobeta-Turnu Severin, SC Euroconstrucția Holding SRL Craiova, SC Gil Company SRL Strehaia și SC Gil Met BN Const SRL Greci, ce nu au la bază operațiuni reale, reprezentând achiziții costume pază, amenajare sediu, deratizare etc., în sumă totală de 1.010.987 lei și cauzând astfel bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 326.054,94 de lei (72.225,53 euro) reprezentând TVA în cuantum de 195.632,6 de lei și impozit pe profit în cuantum de 130.422,34 de lei, la care se adaugă accesorii în sumă totală de 168.899 de lei (37.413,39 euro) din care dobânzi în cuantum de 119.989 de lei și penalități de întârziere în cuantum de 48.910 lei”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here