Contoare individuale, până la sfârşitul lui 2016

287

Târgujienii care stau la bloc în apartamente branşate la sistemul centralizat sunt nevoiţi să îşi monteze repartitoare de costuri sau contoare individuale în faţa uşii. O lege intrată în vigoare la începutul lunii august stipulează obligativitatea montării repartitoarelor de costuri sau a contoarelor individuale de către toţi locatarii de apartamente din blocurile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.

Noua lege urmăreşte reducerea consumului naţional de energie cu 19% până în anul 2020.
Anumite prevederi din lege îi interesează în mod direct pe locatarii blocurilor racordate la un sistem termic centralizat. Capitolul “Contorizare, facturare, costuri de acces” din Legea 121/2014 ar putea schimba fundamental modul în care vor fi împărţite costurile suportate de populaţie pentru consumul de apă caldă de la robinet şi căldură din calorifere. “În cazul în care încălzirea/răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică în punctele de delimitare/separare a instalaţiilor din punctul de vedere al proprietăţii sau al dreptului de administrare”, se arata în alineatul 4 din articolul 10. Acest lucru înseamnă că fiecare bloc trebuie să aibă un contor propriu, pe care furnizorul de utilităţi trebuie să îl ia în seamă.

Contor la fiecare apartament sau repartitor pe fiecare calorifer
Pe de altă parte, cel care schimbă radical lucrurile în privinţa furnizării utilităţilor la bloc este alineatul 5 din acelaşi articol 10, care prevede că: “în imobilele de tip condominiu (bloc de locuinţe – n.r.) racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here