Continuă să ne plece medicii în străinătate

281

Tot mai mulţi medici aleg să părăsească sistemul sanitar românesc şi să-şi caute locuri de muncă mai bine plătite, în străinătate. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Marius Boeriu, menţionează că tot mai mulţi medici, în special tineri, solicită instituţiei pe care o conduce eliberarea certificatelor de conformitate, pentru a putea pleca în străinătate.

Muţi dintre angajaţii sistemului sanitar aleg să-şi caute norocul pe alte meleaguri. Nu doar medicii părăsesc acest sistem, ci şi asistentele sau farmaciştii. Tinerii medici caută condiţii cât mai bune de lucru, dar şi venituri pe măsură. Pentru că spitalele noastre nu le mai oferă ceea ce-şi doresc, mulţi dintre aceştia aleg să plece în străinătate. Sistemul sanitar românesc este o dezamăgire nu doar pentru pacienţii care se tratează în cadrul său, ci şi pentru cadrele medicale. De departe acesta nu are cum să satisfacă nevoile unui medic.

Multe cereri la DSP pentru eliberarea certificatelor
Nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile mult sub aşteptările lor, medicii şi asistenţii gorjeni au căutat soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei. Astfel, foarte mulţi dintre ei au preferat să părăsească ţara căutându-şi un loc de muncă în străinătate. „La noi vin destul de mulţi tineri, medici şi asistenţi, pentru a solicita eliberarea certificatelor de conformitate pentru a-şi putea face actele necesare plecării în afară. Eu am fost la Ministerul Sănătăţii şi am văzut foarte multe persoane care aşteptau la rând să primească certificatele pentru a putea pleca în străinătate. Acolo sunt mult mai bine plătiţi şi au condiţii de lucru excepţionale. Practic, au toate motivele să plece”, confirmă Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj. Directorul Marius Boeriu a mai spus că are informaţii de la colegii săi din judeţele învecinate, care se confruntă cu acelaşi fenomen. „Plecă medici nu doar de la noi, ci şi din alte judeţe. Am fost şi la Craiova şi am vorbit şi cu cei de acolo şi am aflat că şi lor le-au plecat foarte mulţi medici”, precizează Boeriu.

Motivaţi să plece…
Despre plecările medicilor şi asistenţilor din spitalele gorjene ştiu şi reprezentanţii sindicatelor. Aceştia spun că medicii au motive să părăsească sistemul sanitar autohton. “Există trei motive pentru care aleg să plece: în primul rând este motivaţia financiară; apoi condiţiile de lucru, unde nu există grad de comparaţie. Al treilea motiv este nivelul de trai oferit de ţările unde aleg să plece. Dar, mai este ceva foarte important: acolo, în străinătate, cadrele medicale au statut de oameni, aici suntem doar nişte elemente cu statut de număr în statistici”, mărturiseşte Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj. Medicii pleacă din spitalele noastre, unde sunt plătiţi mult sub aşteptările lor şi se orientează către oraşele unde au condiţii excepţionale de lucru, dar şi venituri pe măsură. Cu toate că a existat o perioadă când acest fenomen începuse să scadă în dimensiuni, acum se pare că medicii continuă să părăsească sistemul autohton, în căutare de noi orizonturi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here