Salariaţii din cadrul Direcției Județene de Statistică Gorj își exprimă nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată, motiv pentru care astăzi, pe toata durata normală a zilei de muncă, 08:00 – 16:30, refuză îndeplinirea sarcinilor de serviciu.
”BLOCAREA activității pentru cel puțin o zi este rezultatul ignorării de către decidenții politic a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani și reprezintă doar un avertisment al salariaților în contextul anului electoral 2024, când, fara aportul INS, alegerile nu pot fi organizate. După zece zile de protest spontan, revendicările noastre nu au fost soluționate. Nu vom mai colecta și furniza date statistice din judeţul Gorj! Nu vom asigura datele statistice necesare realizării Programului Statistic Național şi transmiterii la EUROSTAT!”, a transmis colectivul salariaților Direcției Județene de Statistică Gorj.
Nemulțumirile salariaților vizează:
- Neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema ˵Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică˶,
- Nemajorarea salariilor personalului DJS Gorj, spre deosebire de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Gorj a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%.
- Neacordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.
- Neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică, atâta vreme cât informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau teritorial, cât și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori. Să nu uităm de cercetările statistice de interes naţional de tipul recensămintelor populaţiei şi locuinţelor și recensămintelor din agricultură, precum și de implicarea direcțiilor județene de statistică în organizarea și desfășura
Revendicările salariaţilor DJS Gorj sunt:
- Stabilirea salariilor de bază ale funcționarilor publici cu funcții de execuție și conducere, precum și ale personalului contractual din cadrul DJS Gorj la nivelul administrației publice centrale.
- Acordarea majorării salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul DJS Gorj.
- Mărirea schemei de personal a DJS Gorj corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.
Pe la mijlocul lunii noiembrie, 2023, premierul Marcel Ciolacu prezent la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România a afirmat că reforma administrativă trebuie făcută, chiar dacă nu se va pune în aplicare în 2024. Numai că de la vorbe la fapte e cale lungă. Reforma administrativ-teritoriala ar permite reducerea numarului de servicii publice deconcentrate ale ministerelor in teritoriu.
In subordinea Institutului National de Statistică există un număr de 8 Direcţii Regionale de
Statistică si 34 Direcţii Judeţene de Statistică. Acestea functionează sub formă de servicii publice deconcentrate la nivelul judetelor si a municipiului Bucuresti, mai ales că intre Directiile Regionale de Statistică si cele Judetene nu există nici o deosebire. Dacă s-ar face o reformă administrativ-teritorială numărul acestor servicii deconcentrate s-ar reduce odată cu reducerea numărului de judete.
In prezent există depus la senat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
(https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, zace in sertarele Parlamentului, in timp ce presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu catadicseste să-l pună pe ordinea de zi, dar premierul se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
De aceea, proiectul de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, ar trebui promovat de parlament cel putin acum când a ajuns cutitul la os din cauza crizelor suprapuse.
(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
Din păcate nu există vointă politică.