Contemporan cu C. Brâncuşi, fălticeneanul Ion Irimescu !

335

Concurs de artă şi cultură generală C. Brâncuşi-Ion Irimescu, în parteneriat cu Radio România Cultural, dotat cu excursii în Gorj.
Astăzi, luni, 20 mai a.c., Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, în colaborare cu Radio România Cultural, lansează concursul naţional de cultură „Contemporan cu Brâncuşi – Ion Irimescu”. Partenerul CMCCB este Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Începând cu ora 10,06, la Radio România Cultural, în cadrul emisiunii „Texte şi pretexte”, al cărui realizator este Valentin Protopopescu, va fi prezent scriitorul Lucian Gruia care va vorbi ascultătorilor despre viaţa şi opera lui Brâncuşi. Marţi, în cadrul aceleiaşi emisiuni, va fi prezentat sculptorul Ion Irimescu de către un specialist din cadrul muzeului ce-i poartă numele, din oraşul Fălticeni, judeţul Suceava. Tot în cadrul emsiunii va fi indicată şi bibliografia de concurs.
Concursul se va desfăşura timp de două săptămâni, întrebările pregătite fiind lansate către radioascultători în fiecare zi, iar răspunsurile vor fi transmise pe e-mail. Acest concurs se adresează persoanelor interesate de artă, cultură sau/şi istorie, cu vârste de peste 18 ani, care doresc să petreacă o mini-vacanţă turistică în Gorj.
Premiul cel mare este o vacanţă de 3 zile în Gorj. Ocupanţii locurilor doi şi trei vor primi câte un pachet de cărţi despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi. În Gorj, câştigătorul va fi găzduit la o pensiune din apropierea Târgu-Jiului şi va participa la un program recreativ personalizat, putând să aleagă fie un program de sport extrem, fie drumeţii, vizite la mânăstiri, obiective turistice etc.
Scopul concursului este să reconstituie imaginea cadrului istoric şi artistic în care s-a desfăşurat viaţa, evoluţia şi activitatea unui artist plastic de talie naţională, contemporan cu Constantin Brâncuşi, dar şi promovarea Gorjului ca destinaţie turistică pentru amatorii de turism ecumenic, montan, de aventură etc. În acest an se desfăşoară prima ediţie a concursului, pentru ca în următorii ani, în aceeaşi perioadă, să propunem ascultărilor RRC şi iubitorilor de cultură din ţară alţi artişti de talie naţională şi/sau internaţională care au creat în aceeaşi perioadă cu Brâncuşi.
Deşi nu a lucrat cu Brâncuşi, Ion Irimescu a fost inspirat de opera acestuia şi l-a admirat, dovadă fiind şi bustul lui Constantin Brâncuşi realizat de artistul moldovean şi amplasat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu.
Concursul se subsumează manifestărilor organizate de Primăria Municipiului Târgu-Jiu cu ocazia Zilelor Oraşului.
Ion Peştişanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here