Consultantul CEO, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

441

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), a fost trimis miercuri în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în legătură cu licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia. Gruia Stoica se află în prezent în stare de arest preventiv. În acelaşi dosar, a fost deferit justiţiei avocatul Doru Boştină, a cărui firmă de avocatură are încă contracte de consultanţă cu Complexul Energetic Oltenia(CEO), pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Boştină a fost de altfel condamnat definitiv în aprilie 2012, Înalta Curte decizând pentru el o pedepasă de trei luni cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals în formă continuată. Pentru asta a fost exclus din Baroul Bucureşti dar s-a înscris apoi ca avocat, anul trecut, în Baroul Ilfov. Deşi s-a speculat că şi managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, ar putea fi agăţat în această speţă, gorjeanul nu are calitatea de învinuit în dosarul ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. De altfel, Ciurel a avut doar calitate de martor în dosar. În ce priveşte contractele casei de avocatură a inculpatului Doru Boştină cu CEO, acestea rămân în vigoare.

Firma avocatului Doru Boştină, Boştină şi Asociaţii, are încă contracte cu Complexul Energetic Oltenia chiar dacă deţinătorul casei de avocatură a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. Firma oferă încă consultanţă juridică CEO aşa cum făcea pe la structurile energetice înainte de formarea noului complex. De altfel, existenţa contractului nu este negată de Laurenţiu Ciurel care face publică că şi ,,la acest moment, la CEO există un contract în derulare cu Boştină şi Asociaţii pentru consultanţă juridică la grupul energetic de la Rovinari care va fi făcut de chinezi. Este un contract încheiat în 2012 şi pe care nu pot să-l reziliez, întrucât există anumite clauze. Am dorit rezilierea pentru că preţurile practicate de această firmă de avocatură sunt foarte mari. Este vorba despre câteva zeci de mii de euro”. Lucrurile nu se schimbă astfel nici dacă Boştină a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă.

Banii CEO,  atractivi pentru Boştină şi Stoica
Un comunicat al DNA face lumină în cazul Boştină şi Stoica subliniind că CEO anunţă licitaţia privind transportul feroviar de cărbune în luna mai a anului trecut.
Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană ce controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercita influenţă directă asupra directorului general al CFR Marfă.
DNA mai susţine că în intervalul 23-24 ianuarie şi până în ziua licitaţiei, 29 ianuarie 2014, Boştină l-a ţinut la curent pe Gruia Stoica cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenţei, în scopul adjudecării contractului la licitaţia având ca obiect contractul de transport cărbune.
,,Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a stopat o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA”, mai declară DNA.
Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here