Consultantul german Roland Berger a câștigat licitația internațională pentru exploatarea rezervelor de grafit din România, care se află în câteva exploatații deținute de societatea națională a sării, Salrom. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Claudiu Năsui.
„Din ultimele prospecțiuni, zăcământul în cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE”, a spus Năsui.
Potrivit ministrului Economiei, consultantul german Roland Berger este „o firmă cu o bună reputație”, o firmă specializată în domeniu, cu expertiză internațională.
România poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor, iar asta în mod natural, fără subvenții sau scheme de ajutor de stat plătite din banii contribuabililor.
„Multe tehnologii moderne pentru fabricarea bateriilor și a panourilor solare folosesc grafenul, care se obține din grafit, produs pe care de asemenea vrem să-l fabricăm în România. Iată că România poate face și produse pentru viitor, nu produse ale trecutului susținute în zadar, an de an, cu banii contribuabililor doar pentru plata unor salarii către fel și fel de șefi care nu și-ar găsi de muncă în nicio companie privată”, a punctat ministrul Năsui.
Grafitul este folosit în electrolizoare, unde prin descompunerea apei prin folosirea energiei electrice se obține hidrogenul, dar și în industria bateriilor, alături de Litiu și Cobalt. Totodată, grafitul este materia primă pentru grafen, despre care s-a spus că este materia primă a secolului XXI, un material cu o rezistență de până la 200 de ori mai puternic decât oțelul, dar de 1.000 de ori mai ușor decât o foaie de hârtie. Mina de grafit de la Baia de Fier a fost închisă acum aproape trei decenii pentru că nu mai era profitabilă. Clădirile abandonate ale minei se află la câteva sute de metri de Peştera Muierilor.
I.IRINOIU