Constructorii auto ar putea avea în acest an probleme majore în Europa

184
Constructorii auto s-ar putea confrunta în acest an cu dificultăţi severe în Europa, deoarece turbulenţele economice şi retragerea programelor de înnoire a parcurilor auto riscă să afecteze vânzările, potrivit Wall Street Journal.

Nivelul ridicat al şomajului şi îngrădirea accesului populaţiei la credite sunt probleme care vor duce la diminuarea vânzărilor auto în Europa. În plus, comercianţii de automobile vor fi afectaţi de faptul că guvernele mai multor state vor retrage curând programele prin care acordă prime la casarea maşinilor vechi pentru cumpărarea unora noi.

Aceste programe reprezintă principalele motoare care stau la baza creşterii vânzărilor în state precum Germania, Franţa, Spania sau Marea Britanie.

Anul 2010 nu va fi, probabil, în nicio privinţă favorabil vânzărilor, a declarat şeful diviziei europene a constructorului auto american General Motors, Nick Reilly. El consideră ca va fi nevoie de cel puţin trei ani pentru ca piaţă să revină la nivelul din 2008, când au fost vândute 17 milioane de maşini.
Unii producători auto importanţi estimează că piaţa europeană ar putea scădea în 2010 cu două milioane de autovehicule, comparativ cu anul trecut. Vânzările auto din Europa s-au cifrat la 15 milioane de unităţi în perioada ianuarie-noiembrie 2009, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Auto Europeni.
Principalii beneficiari ai programelor de înnoire a parcurilor auto, Volkswagen şi Fiat, vor rămâne cu cea mai mare expunere în faţa problemelor economice, notează Wall Street Journal.
Grupul german este mai diversificat regional, cu o prezenţă solidă în state emergente precum China sau cele din America de Sud. Fiat, însă, se bazează în mare parte pe piaţa braziliană pentru profit.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here