Constantinides: “Orașul trebuie să fie mândru de această echipă, la fel și țara!”

297

După ce au realizat o performanţă istorică pentru echipă, oraş, dar şi pentru România, antrenorii şi jucătorii Energiei savurează încă succesul extraordinar obţinut în faţa celor de la BC Astana şi calificarea între cele mai bune opt echipe din EuroChallenge.

Dacă pe hârtie lupta cu echipe precum Lukoil Sofia, Tartu Rock, Okapi Aalstar, Enel Brindisi sau BC Astana păreau nu doar inegale, ci mai degrabă imposibil de câştigat, pe terenul de baschet jucătorii şi antrenorii Energiei au reuşit să depăşească diferenţele legate de bani sau valoare şi au practicat un baschet frumos şi eficient, un baschet care acum îi pune în postura de a fi deasupra tuturor acestor formaţii. Aşa cum probabil nimeni nu a crezut la început, este foarte posibil ca şi pentru antrenori şi jucători să fie o surpriză ceea ce au realizat până acum, însă tehnicianul cipriot al Energiei spune că ceea ce s-a întâmplat poate fi considerat şi ca o lecţie de viaţă: “Ceea ce s-a întâmplat anul acesta este incredibil pentru noi, este foarte frumos. Sunt foarte mândru de jucătorii mei. Nimeni nu se așteapta ca atunci când am început acest sezon, în special în EuroChallenge să avem asemenea rezultate. Ceea ce am făcut anul acesta este o lecție foarte bună pentru toată lumea. Iată unde se poate ajunge și în baschet, atunci când 13 jucători, 3 antrenori și o conducere lucrează antrenament de antrenament, zi de zi, și care cred în șansa lor. Jucătorii trebuie să fie foarte mândrii de ei, iar orașul trebuie să fie mândru de această echipă, la fel și țara trebuie să fie mândră de această echipă”, a declarat Constantinides.

ramunasAu răspuns provocării
Pentru echipa gorjeană şi antrenorul ei, această participare în EuroChallenge a fost o provocare de la bun început. Fiind vorba de o echipă debutantă, nimeni nu a avut pretenţia unei calificări din prima grupă, cu atât mai puţin din cea în care se află acum şi din care iese nu doar cu fruntea sus, ci din postură de mare câştigătoare. Şi tocmai pentru că echipa pornea lipsită de experienţă la acest nivel, dar şi cu foarte mulţi jucători care nici pe plan individual nu reuşiseră să participe la astfel de competiţii, calificarea obţinută este considerată o mare performanţă: “Ca și antrenor cunosc foarte bine această competiție și nu este ușor să răzbați prin ea, mai ales pentru o echipă debutantă să ajungă în ultimele opt și cu avantajul terenului propriu înainte de Final 4. Este o victorie a tururor jucătorilor pentru că este o muncă de familie. A fost o provocare încă de la început pentru noi această competiție. Am reușit în prima grupă, unde favorite erau Lukoil și Tartu. Am prins încredere după ce am trecut de acea grupă. Am ajuns în Last 16, conștienți de valorea echipelor Brindisi și Astana, dar totul s-a schimbat în Italia. Nu este ușor pentru nicio echipă, la orice nivel să reușească trei victorii în acestă competiție. Noi am reușit acest lucru, iar acest aspect ne-a purtat spre calificare”, a mai declarat Antonis Constantinides.

Eroul Watson
Ca şi la Brindisi, când a înscris în ultima secundă, eroul partidei cu Astana a fost americanul Giordan Watson, care a jucat foarte bine pe parcursul întregii partide, dar care a fost cu adevărat fenomenal în cele cinci minute ale prelungirilor. Chiar şi antrenorul Constantinides, destul de cumpătat în cea ce priveşte laudele, a ţinut să-l remarce pe coordonatorul echipei sale: “Știți foarte bine că eu, ca antrenor, nu aleg de obicei jucători să vorbesc despre ei, dar ceea ce a făcut Watson în acest meci, mă face să vorbesc despre el. În ultimele trei minute a arătat că are o inimă imensă, că este un luptător, că este un câștigător și un lider care ne-a purtat până la urmă spre victorie”. Cuvinte de mulţumire la adresa colegului său a lansat şi Tal Karpelesz: “Am făcut o muncă de echipă extraordinară pentru 45 de minute pe teren. Ne-am luptat toti pentru această victorie, însă în ultimele 5 minute Giordan Lee Watson a făcut o treabă excelentă. Ne-a purtat spre victorie și vrem să-i mulțumim pe acestă cale. Am știut tot ceea ce trebuia să știm despre Astana. Am primit toate informațiile de la antrenori despre fiecare jucător, despre fiecare schemă de atac și am încercat să urmărim indicațiile acestora. Am jucat foarte multe meciuri tari, de aceea am simțit și un pic de oboseală acum, dar emoțional, acesta a fost un meci special, pentru că ne doream foarte mult să ne calificăm și pentru 45 de minute ne-am dat și sufletul pe teren”, a declarat jucătorul româno-israelian.

Elogii şi de la adversari
Noul antrenor al celor de la BC Astana, Ramunas Batautas, în ciuda faptului că echipa sa a contestat la final arbitrajul considerându-se nedreptăţită la ultima fază a partidei, unde a solicitat fault, a ţinut să aprecieze jocul echipei gorjene şi să se încline şi în faţa omologului său de pe banca Energiei: “A fost un meci dificil. Ambele echipe au făcut o apărare agresivă, chiar dacă scorul a fost destul de mare. Am fi putut câștiga acest meci înaintea prelungirilor. Respectul meu merge către antrenorul Energiei și către echipa din Tg-Jiu, pentru că s-au luptat ca niste războinici. Energia este o echipă foarte bună, foarte bine așezată tactic în teren. O echipă care are calități atât individuale, cât și colective, iar antrenorul a făcut o muncă foarte bună aici. Le doresc succes în ultimul meci, cel cu Brindisi”, a declarat antrenorul echipei din Kazakhstan, care acum aşteaptă ca Energia să învingă şi pe Enel Brindisi pentru ca Astana să-şi găsească şi ea locul între sfertfinalistele EuroChallenge.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here