Consiliul Județean restaurează o importantă culă din Gorj. Proiect de peste 2,4 milioane lei

733

Autoritățile județene vor reabilita una dintre cele mai importante cule din Gorj. Cula Cioabă-Chinţescu din comuna Slivilești, sat Șiacu, este clasată ca monument istoric şi de arhitectură, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice din judeţul Gorj. Consiliul Județean a scos deja la licitație serviciile de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, valoarea estimată a investiției fiind de 2,4 milioane lei, fără TVA.

Cula a suferit în timp avarii şi degradări care provin atât de la cutremurele prin care construcţia a trecut pe durata ei de viaţă, cât şi din întreţinerea deficitară în timp.
Cula are trei niveluri. Cele două etaje au câte o cameră de locuit, iar la ultimul nivel întâlnim foișorul (cerdacul).
În prezent, tencuielile interioare şi exterioare sunt din mortar pe bază de var, învelitoarea este din şiţă de brad montată cu ocazia intervenţiei din 2020 de Ambulanţa pentru Monumente şi scările sunt placate cu scânduri, acestea fiind în trecut din grinzi de stejar, încastrate în masivul de zidărie.
„Decoraţia exterioară este din panouri mari, dreptunghiulare, câte unul de fiecare latură la nivelul etajului I şi din mici panouri pătrate cu colţuri rotunjite spre interior, care decorează parapetul cerdacului, câte două de fiecare arcadă. Această succesiune de panouri delimitează registrele faţadelor pentru fiecare nivel. În consecinţă, din descrierile făcute de proiectanţi şi expertul tehnic, imobilul este în stare de colaps ca urmare a exploatării necorespunzătoare. Printre principalele avarii şi degradări constatate de către proiectant şi expertul tehnic la exteriorul construcţiei sunt: fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, în parapeţi şi în buiandrugi; fisuri şi crăpături în pereţii structurali de zidărie; dislocări şi desprinderi ale zidăriilor arcelor cerdacului; cărămizi lipsă, ciobite, macerate; zone cu tencuială căzută, puternic degradată sau chiar în pericol de prăbuşire, ceea ce a expus zidăria la infiltraţii de apă din exterior şi la fenomenul de îngheţ-dezgheţ; zone de tencuială cu reparaţii necorespunzătoare realizate cu mortar pe bază de ciment portland; tencuieli cu mortar de ciment; trotuarul este neetanş şi degradat. Printre principalele avarii şi degradări constatate de către proiectant şi expertul tehnic la interiorul construcţiei sunt: fisuri şi crăpături în zonele de cuplare, parapeţi şi buiandrugi; fisuri şi crăpături în pereţii structurali”, potrivit caietului de sarcini.
Consiliul Județean așteaptă până pe data de 27 septembrie oferte din partea proiectanților și a constructorilor. Durata de execuție a lucrărilor este de doi ani.

Istoria culei
Primul ctitor al culei a fost boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești, care începe construcția culei între anii 1818-1819. După moartea primului proprietar, boierul pitar Marin Chințescu din Craiova, cel care se căsătorește cu văduva lui Răducan Cioabă, termină lucrarea în anul 1823.
Cula și-a schimbat numele de mai multe ori, fiind moștenită pe linie feminină.
După venirea comuniștilor, clădirea a fost folosită drept depozit, apoi s-a amenajat acolo un muzeu etnografic. La revoluție, cula a fost revendicată de moștenitori.
În anul 2016, construcția a fost cumpărată de la moștenitori, de către Consiliul Județean Gorj, și dată în custodie Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.
Culele, locuințe-turn boierești, erau menite să protejeze bunuri și vieți în caz de invazie a turcilor.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here