Consiliul Judeţean, interesat de acoperişul Casei Moangă

275

casa moanga 2Reprezentanţii Consiliului Judeţean au în atenţie să repare ori să refacă acoperişul Casei Moangă de la Săcelu. Imobilul, monument istoric, a fost preluat recent de autorităţile judeţene, care se vor implica pe parcurs pentru reabilitarea casei şi transformarea sa într-un spaţiu util.

Casa Moangă a fost preluată de autorităţile gorjene chiar la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean. Asta, deoarece, autorităţile locale din Săcelu nu aveau fondurile necesare pentru reabilitarea imobilului al cărui acoperiş s-a distrus, mai multe bârne din edificiu căzând la pământ. Deşi este un timp scurt de când Casa Moangă a fost transferată în patrimoniul judeţului, autorităţile i-au dat deja atenţia cuvenită. ,,Vreau să ne ocupăm de acoperişul casei ca să nu mai plouă şi vrem să vedem, nu ca investiţie, deoarece este foarte greu, să vedem ce mai putem face la Casa Moangă”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Vasile Râbu.

Aprobată în unanimitate

casa MoangaConsilierii judeţeni au aprobat toţi ca instituţia gorjeană să preia, în administrare, Casa Moangă Pleşoianu, din Săcelu, clădire de patrimoniu, afectată foarte tare la nivelul acoperişului. Consilierii au votat pentru ca instituţia judeţeană să vină în ajutorul autorităţilor locale de aici, care s-au arătat neputincioase în faţa cheltuielilor pe care ar fi trebuit să le aibă cu imobilul, fost muzeu al comunei Săcelu, în anii de glorie ai comunismului. Conacul va fi administrat de specialiştii Muzeului Judeţean ,,Alexandru Ştefulescu” de la Târgu-Jiu. Casa Moangă a fost lăsată de izbelişte de autorităţile locale, care au motivat că nu au banii necesari restaurării. Recent, bârne din acoperişul casei au fost tăiate cu drujba de oamenii primarului Ion Voica, reprezentanţii Direcţiei de Cultură Gorj dându-i dreptate edilului, deoarece acoperişul devenise un pericol pentru elevi care veneau în tabăra de la Săcelu, aflată chiar lângă imobil.

Consiliul Judeţean a preluat şi Casa Memorială Maria Lătăreţu şi se vor ocupa şi de acest edificiu care se află, în schimb, într-o stare fizică mult mai bună decât Casa Moangă de la Săcelu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here