Consiliul Judeţean Gorj a sărbătorit Ziua Republicii Italiene

170

ziua italiei1Ziua Republicii Italiene a fost sărbătorită ieri şi în oraşul lui Brâncuşi în urma numeroaselor legături ce leagă oraşul Târgu-Jiu de oraşul Noci din Italia. De organizarea manifestărilor s-au ocupat reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj.

La Centrul Cultural Româno-Italian au avut loc ieri o serie de manifestări prilejuite cu ocazia Zilei Republicii Italiene. O legătură între Târgu-Jiu şi Italia s-a creat în urmă cu câţiva ani prin înfrăţirea municipiului nostru cu oraşul Noci. De asemenea, şi stabilirea unui parteneriat între Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” (CNET) şi Liceul „Leonardo Da Vinci” din Noci. În cadrul acestui parteneriat au avut loc o multitudine de acţiuni, menite ca atât elevii târgujieni, cât şi cei din Italia să cunoască ambele culturi, cea română şi cea italiană. Ieri, una dintre acţiunile principale ale evenimentului a fost intonarea de cântece italiene, dar şi populare româneşti, pentru italienii veniţi să asiste la cele organizate de Centrul Cultural Româno-Italian din Parcul Central Târgu-Jiu.

Centrul, un real sprijin

Potrivit lui Vasile Sichitiu, profesor de limba italiană şi conducător al acestui Centru Româno-Italian, a spus că elevii CNET au făcut cinste judeţului nostru. “Acest Centru Cultural a fost înfiinţat în urmă cu un an de zile în momentul când elevii de la CNET au primit vizita colegilor lor de la liceul din Noci, Leonardo Da Vinci, cu care este înfrăţit. Un grup de elevi ai CNET au făcut un proiect Comenius, care a fost foarte bine apreciat, respectiv cu acesta au reuşit să obţină la nivel naţional premiul întâi. Unul din scopurile principale ale acestui centru cultural este acela de a valorifica experienţa proiectelor Comenius dincolo de limitele de finanţare. Proiectul Comenius a fost încheiat în urmă cu un an de zile dar el îşi continuă activitatea şi probabil va continua multă vreme prin acest centru cultural. Astăzi (n.r. ieri) sărbătorim Ziua Naţională a Italiei, sărbătoarea Republicii cum o numesc ei, când pe 23 iunie, în anul 1946, italienii, prin referendum, au decis să schimbe forma de guvernământ şi au trecut de la monarhie la republică”, a declarat coordonatorul Centrului Cultural Româno-Italian.

Elevi târgujieni, premianţi

ziua italiei2În urmă cu aproape o lună, la cea de-a cincea ediţie a concursului „Made for Europe” care s-a desfăşurat la Piatra Neamţ, primele două poziţii ale podiumului au fost ocupate de către elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi de cei ai Şcolii Generale „Gheorghe Tătărescu”. Concursul a constat în prezentarea produselor finale realizate de participanţi în cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene, respectiv Comenius, Leonardo da Vinci, Tineri în acţiune, Euridice şi multe altele. La secţiunea pe licee, Mădălina Grosu, elevă a Colegiului „Ecaterina Teodoroiu” a obţinut locul I cu o „Hartă virtuală cu obiectivele cultural-istorice ale Italiei şi României”, realizată de elevii târgujieni şi italieni în cadrul proiectului Comenius I ISAET „Alle origini del futuro: intinerari storico-artistici e ICT”. Totodată, la competiţia de la Piatra Neamţ a adus Gorjului locul al II-lea prin Luiza Mîndruţă de la Şcoala „Gheorghe Tătărescu” din Târgu-Jiu. Aceasta a prezentat cartea „Nestori around Europe” ca produs final al proiectului „Exploring and investigating for a sustenaible development”. Potrivit conducerii şcolii din Târgu-Jiu, proiectul a fost unul multilateral şi a avut ca parteneri şcoli din Italia, Grecia, Finlanda, Spania şi Portugalia.

Cadouri pentru merite deosebite

Acţiunea de ieri cu Ziua Republicii Italiene la Târgu-Jiu a mai avut un rol şi acela de premiere a celor 21 de elevi care s-au implicat în proiectul Comenius, şi datorită cărora au fost câştigate premiile mai sus menţionate. „La evenimentul dedicat Zilei Italiei am invitat şi patru investitori italieni care au deschis filiale ale firmelor şi la noi în judeţ. Cu acest prilej au avut ocazia să se cunoască. Firma Pirelli a premiat cei 21 de elevi ce au făcut parte din Proiectul Comenius cu suma de 100 de lei pentru fiecare. În perioada următoare, prin Centrul Cultural Româno-Italian, care este în subordinea noastră, dorim să amenajăm un spaţiu unde să organizăm cursuri de limbă italiană, dar şi de limba română, pentru italienii stabiliţi în judeţul Gorj. Profesorul Vasile Sichitiu are deja pregătite aceste cursuri, urmează ca să trecem la faza practică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Judeţean Gorj, Adriana Andriţoiu.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here